- Marcel Ciolacu, desemnat premier de Klaus Iohannis
- Cine este Crin Antonescu?
- Acord între PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale. Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale
- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
Interviul săptămânii cu mezzo-soprana Roxana Constantinescu
Roxana Constantinescu este laureată la binecunoscute concursuri naţionale şi internaţionale cum ar fi „Mihail Jora” şi „Ion Perlea” în România, „Tito Schipa” în Italia, „Concursul de Cântat Verviers” în Belgia, Concursul „Helga şi Paul Hohen” în Germania, dar a fost câştigarea renumitului Concurs de Muzică ARD din Muenchen ce i-a pornit cariera internaţională.
Imediat după recitalurile aferente Diplomei de Master din München, Roxana Constantinescu s-a alăturat ansamblului de la Opera de Stat din Viena, unde a şi rămas între 2007 şi 2010. Unul din debuturile sale principale cu compania a fost în rolul lui Cherubino, dirijat de Seiji Ozawa, în Turneul Asiatic întreprins de companie, urmat de debuturile în rolurile Zerlina, Nicklausse, Siébel, Stéphano, cât şi în roluri deja familiare ca Rosina, Lola şi Fjodor, printre altele.
În perioada petrecută în Viena, ea a avut plăcerea să lucreze cu dirijori ca Marco Armiliato, Bertrand de Billy, Paolo Carignani, Adam Fischer, Peter Schneider, Franz Welser-Möst, Graeme Jenkins, Daniel Ettinger, Kirill Petrenko, Claude Schnitzler, Ulf Shirmer şi Sebastian Weigle.
Puncte principale ale sezonului 2010-2011 includ rolul principal în La Cenerentola cu Opera din Minnesota, rolul de debut ca Donna Elvira în Don Giovanni la Opera de Stat din Viena, Stephan Romeo şi Julieta cu Opera din Dallas, Fatime – Oberon şi Dorabella – Cosi fan tutte la Teatrul Capitol din Toulouse.
Sezonul 2011-2012 a fost deschis cu debutul mult apreciat al artistei Roxana Constantinescu la Opera din Los Angeles în rolul Despinei – Cosi fan tutte, urmat de un tur concertistic de succes în China, împreună cu Helmuth Rilling şi Academia Internaţională Bach din Stuttgart. Alte apariţii au inclus Opera Germană din Berlin ca Rosina – Bărbierul din Sevilla, rolul său de debut ca Charlotte în nou producţie Werther a Operei din Minnesota, un tur concertistic în America de Sud de Helmuth Rilling şi debutul cu Teatrul din Viena în noua producţie şi relansare a Les Contes d’Hoffmann ca Nicklausse – La Muse.
În stagiunea 2013-2014 , tânăra mezzosoprană se întoarce la Opera din Los Angeles pentru interpretări ale lui Don Giovanni, ca Zerlina şi îşi face debutul la Teatrul Naţional Nou din Tokio în rolul Rosinei. Apare în recital la Musikverein Brahms Saal împreună cu trio-ul Altenberg, este invitată la Gala SIDA în Bonn şi participă încă o dată la Festivalul Bach din Oregon, ce îl prezintă pe Helmuth Rilling.
Artista adaugă colaborări importante în domeniul operaţional cu dirijori ca James Conlon, Riccardo Frizza, Patrick Lange, Carlo Montanaro, Marco Zambelli, Rani Calderon, Christopher Franklin, Guillermo Garcia Calvo sau Christoph Campestrini.
Implicarea Roxanei Constantinescu în interpretarea lucrărilor vocal=simfonice este la fel de activă cu muzica lui Bach, Haydn, Mozart, Beethoven şi Mendelssohn în toată lumea. Sub bagheta Maestrului Rilling, mezzosoprana română a interpretat premiera mondială a compoziţiei „Mesia”, de Sven David Sandstrom, prezentată la Festivalul Bach din Oregon în iulie 2009, urmată de înregistrarea unui CD.
În anul 2009 are loc şi concertul său de debut plin de succes la Carnegie Hall şi Chicago Symphony Hall, cântând Pulcinella de Stravinsky cu Orchestra Simfonică Chicago dirijată de Pierre Boulez. Înregistrarea subsecventă a CD-ului a fost nominalizată în 2011 la Premiile Grammy în secţiunea: Cea mai Bună Interpretare Orchestrală.
Domeniul concertistic a adus momente muzicale memorabile pe care mezzosoprana le-a împărtăşit cu orchestre ca Orchestra Radio Bavareză, Orchestra Simfonică din Toronto, Orchestra de Cameră din München, Orchestra Filarmonicii din Stuttgart, Orchestra Centrului Naţionale de Arte Ottawa, Orchestra Simfonică din Seattle, Orchestra Simfonică Radio din Saarbrücken, Hofmusikkapelle din Viena, Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart şi colaborări cu dirijori ca Sir Neville Marriner, Christoph Poppen, Gerd Albrecht, Enoch zu Guttenberg, Manfred Honeck, Gustav Kuhn, Yannick Nézet Séguin, doar pentru a numi câţiva.
Pasiunea mezzosopranei pentru arta cântecului a fost evidentă în recitaluri în jurul lumii la Carnegie Hall, Wigmore Hall, Musikverein din Viena, Casa lui Goethe din Weimar şi oraşe ca Bucureşti, Frankfurt, Paris, Bruxelles şi Washington.
Roxana Constantinescu a participat de asemenea la numeroase înregistrări pentru Hänssler Classic, OEHMS Classics, SWR, CSO Resound, Artmode Records, Weltbild şi Carus Verlag, şi este invitată la numeroase festivaluri cum ar fi Festivalul Bach din Oregon, Festivalul de Muzică din Toronto, Festivalul Bach din Toronto, Festivalul de Muzică din Stuttgart, Festivalul Internaţional Bodensee sau Festivalul de Muzică de Vară Carintian.
În urmă cu doi ani mezzosoprana Roxana Constantinescu s-a dedicat muzicii vocal-simfonice interpretand partituri baroce dar nu numai.
În prezent se află la Atena ,la Opera Națională pentru a interpreta rolul principal din Opera barocă JUDITHA TRIUMPHANS de Antonio Vivaldi .