- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Interviul săptămânii cu Gigi Căciuleanu
Vineri, 20 octombrie de la ora 12:00, Irina Hasnaș vă propune o întâlnire de excepție cu dansatorul, coregraful și profesorul Gigi Căciuleanu.
Născut la Bucureşti, pe data de 13 mai 1947, Gigi Căciuleanu este absolvent al Şcolii naţionale de coregrafie. La vârsta de 14 ani descoperă dansul contemporan de avangardă sub îndrumarea lui Miriam Răducanu participând la celebrele Nocturne 9 1 /2 din Bucureşti. Îşi completează studiile de dans academic şi coregrafie la Teatrul Bolshoi din Moscova. Solist al Operei Române din Bucureşti dansează roluri din repertoriu. În acelaşi timp, coregrafii acestui teatru crează roluri anume pentru el: Zidul şi Mandarinul miraculos de Oleg Danovski, Amorul doctor şi Un american la Paris de Tilde Urseanu etc.
În anul 1978 este numit Director Artistic al Centrului Naţional Coregrafic la Rennes – Franţa pe care îl dirijează în colaborare cu Dan Mastacan. Până în 1993 a fost o perioadă în care a colaborat cu celebrităţi ale dansului şi muzicii: Astor Piazzola, Marius Constant, Pina Bausch, Maïa Plissetskaïa, Jeanine Richer, Jean-Michel Jarre, Guy Tudy, François Rabbath, Claude Lefevre, Santiago Sempere, Jean Le Poulain, Henri Ronse. Danseaza cu Ruxandra Racovitza, Maina Gielgud, Yvette Chauviré, Svetlana Beriozova, Anton Dolin, Reda Sheta, Adam Luders, Jean-Pierre Franchetti, Peggy Lyman, Patrick Dupond…Invita sa danseze la Rennes pe Viktor Rona, Jean-Christophe Paré, Jean Guizerix, Wilfride Piollet, Sandra Giacosa, Brigitte Lefevre, Michael Denard, Louise Bédard, Ghislaine Thesmar, etc.
Coregrafiile sale intră în repertoriul Operelor din Paris, Lyon şi Avignon, al companiei lui Pina Bausch: Wuppertaler Tanztheater, al Operei din Hamburg, Roma, al Teatrului La Fenice din Veneţia, Welsh National Opera din Cardiff, la SODRE din Montevideo, la Teatrul Municipal din Sao Paolo unde colaborează cu compania braziliană de dans Cisne Negro, în Israel compania Bat-Dor. Organizează turnee cu spectacolele sale de la Paris la New York, la Berlin la Buenos Aires, Tokyo, Bruxelles.
În ediția din acest an a Festivalului Național de Teatru, Gigi Căciuleanu a realizat o lucrare scenică pe placul tinerilor, uimit de invazia emoticoanelor, de „re-codificarea” emoțiilor și concentrarea lor „în imagini stilizate”: #EmojiPlay. Reprezentația este programată în data de 27 octombrie, ora 20.00, la Sala Mare a Teatrului Excelsior.