Interes scăzut al românilor din diaspora pentru votul la alegerile parlamentare și prezidențiale din 2024

Getting your Trinity Audio player ready...

Doar câteva mii de cereri depuse pentru votul în străinătate, în contextul unei diaspore de aproape un milion de persoane

Pe măsură ce alegerile parlamentare și prezidențiale din România din 2024 se apropie, interesul românilor din diaspora pentru participarea la vot rămâne surprinzător de scăzut. Conform datelor recente, din cei aproximativ 960.000 de români cu domiciliul oficial în străinătate, doar câteva mii au depus cereri pentru a vota la secțiile de votare sau prin corespondență, chiar dacă procesul de înscriere a început cu cinci luni în urmă.

Statisticile arată că pentru alegerile parlamentare, doar 1.670 de cereri au fost depuse pentru votul la secție (0,17% din totalul alegătorilor cu domiciliul în străinătate) și 2.286 pentru votul prin corespondență (0,23%). Pentru alegerile prezidențiale, s-au înregistrat 1.470 de cereri pentru votul la secție (0,15%) și 2.454 pentru votul prin corespondență (0,25%).

Analistul politic Radu Magdin a comentat pentru Gândul că o mobilizare semnificativă a diasporei ar putea avea loc în turul doi al alegerilor prezidențiale, dacă miza va fi suficient de mare. Partide precum AUR și figuri politice precum Diana Șoșoacă, care au obținut rezultate notabile în rândul diasporei în trecut, ar putea juca un rol important în atragerea electoratului. Totuși, Magdin subliniază că este puțin probabil ca Mircea Geoană sau George Simion să reușească să mobilizeze diaspora suficient de mult pentru a intra în turul doi, având în vedere competiția internă și externă.

Conform legislației în vigoare, dacă niciun candidat nu obține majoritatea voturilor în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, se va organiza un al doilea tur de scrutin între primii doi candidați. Pentru românii din străinătate, votarea se desfășoară pe parcursul a trei zile, cu posibilitatea de a se înregistra online până cu 15 zile înainte de alegeri.

Țările cu cele mai mari comunități de români cu domiciliul în străinătate includ Germania, Italia, Spania, Statele Unite, și Republica Moldova, printre altele. Alegătorii din diaspora care doresc să voteze prin corespondență sau la secțiile de votare trebuie să completeze formularul online disponibil pe portalul www.votstrainatate.ro, atașând documentele necesare.