Inteligența Artificială preia bagheta la cea de a VII-a ediție a Festivalului Opera Aperta
Getting your Trinity Audio player ready...
|
- Tehnologii care decodează rolul dirijorului în spectacolul de operă
- Reprezentații cu invitați din țară și străinătate
- Instalații de artă care vor popula o locație nouă a festivalului
22 iunie
Innamorato di te (concert de muzică italiană) – ora 20:30, Piața Unirii, intrare liberă
Un concert în care baritonul Florin Estefan și tenorul Eusebiu Huțan, acompaniați de Orchestra Operei Naționale Române Cluj-Napoca și de bandoneonistul invitat Giancarlo Palena, vor recrea atmosfera intimă și emoționantă a serilor italiene. „Vivo per lei”, „Caruso”, „Parla piu piano” sunt doar câteva dintre titlurile îndrăgite semnate de clasici italieni, cărora artiștii noștri le vor da viață prin interpretări pline de expresivitate. Fiecare notă, infuzată cu arta celor doi artiști îndrăgiți ai Operei clujene, va teleporta publicul într-un spațiu unde pasiunea, dragoste și emoțiile profunde sunt la ele acasă și fac loc unei seri memorabile.
23 iunie
Familia Addams (musical al Teatrului Excelsior București) presented by Wens Travel – ora 18:30, Sala Mare a Operei Naționale Române Cluj-Napoca, acces pe bază de bilet
După ce a făcut ravagii, pe ecrane, la începutul anului, Familia Addams revine, de data aceasta, pe scena Operei Aperta, într-un musical ca o simfonie, cu roluri interpretate mortal, cu o coregrafie ciudat de impecabilă. Versiunea regizată cu enorm de multă pricepere de Răzvan Mazilu și oferită publicului de Teatrul Excelsior din București îi pune pe excentricii Gomez și Morticia în fața a ceea ce s-ar putea numi „coșmarul” oricărui părinte: copiii cresc (prea repede). Ajunsă la vârsta adolescenței, Wednesday, unica lor fiică, se îndrăgostește de Lucas Beineke, un băiat drăguț, dintr-o familie respectabil de „normală”, și decide să îi încredințeze secretul tatălui ei, care nu doar că este nevoit să accepte cruda realitate, ci și să facă ceva ce nu a mai făcut vreodată: să îi ascundă adevărul iubitei sale soții. Totul va lua o întorsătură neașteptată în noaptea când „prea normalii” Beineke ajung să cineze în casa „ciudaților” Addams, un festin nocturn care va confrunta cele două familii cu limitele (a)normalității și cu rezistența în fața schimbării.
Dima Belinski & DS PROJECT ORCHESTRA – ora 21:30, Piața Unirii, intrare liberă
Vă propunem un proiect inedit de divertisment muzical de înaltă calitate, unde muzica și elementele de comedie se combină în mod organic și creează̆ o atmosferă incitantă și plină de bună dispoziție pe durata întregului spectacol!
Pe lângă̆ muzică românească, în spectacol veți auzi și piese cunoscute din muzica clasică, pop și rock internaţionale – toate fiind revizuite/rearanjate în aceeași manieră originală. Stilul virtuos de interpretare la pian a lui Dima Belinski, glumele muzicale, precum și modul haios de a comunica cu publicul transformă acest spectacol într-o experiență de neuitat.
24 iunie
Note e parole con Maestro David Crescenzi presented by Bösendorfer – ora 18:00, Opera Lounge, Piața Unirii, intrare liberă
Legendele și misterele ce-l înconjoară pe Rigoletto au traversat generații. Cum s-a transformat o poveste controversată a istoriei într-unul dintre cele mai faimoase spectacole de operă? Ne dezvăluie Maestrul David Crescenzi într-o întâlnire de colecție în Opera Lounge.
Cavalleria Rusticana/ Paiațe (spectacol de operă susținut de Opera Maghiară de Stat Cluj) – ora 20:30, Piața Unirii, intrare liberă
Pasiunea, gelozia și, în general, tragedia umană, aduc împreună „Cavalleria Rusticana”, compusă de Pietro Mascagni, și „Paiațe”, compusă de Ruggero Leoncavallo, două opere clasice, într-un eveniment de neuitat, la Opera Aperta. „Cavalleria Rusticana/ Paiațe” oferă o incursiune profundă în psihologia umană și aduce în prim-plan dramele și tragismul vieții, reflectând atât momentele sublime, cât și cele mai întunecate aspecte ale existenței umane.
25 iunie
Rigoletto (spectacol de operă susținut de Opera Națională Română Cluj-Napoca) – ora 20:30, Piața Unirii, intrare liberă
Rigoletto, una dintre cele mai apreciate producții ale Operei clujene, revine, în fața publicului festivalului Opera Aperta, într-o variantă în care arta este pusă în valoare de tehnologie. Drama bufonului Rigoletto va fi completată de instalația Sculpting Soundscapes – A Visual Response to Opera, special dezvoltată de Polyhedron, pentru a traduce mișcările mânilor dirijorului David Crescenzi, cu ajutorul unei inovații absolute în România. Într-o difuzare live pe unul dintre ecranele amplasate pe scena din Piața Unirii, publicul va înțelege în profunzime rolul vital al dirijorului în cadrul spectacolului de operă. Cu această inovație, Opera Română intră în clubul select al celor mai mari instituții lirice din lume care pun în valoare opera prin puterea tehnologiei, alături de The Royal Opera House, Dutch National Opera & Ballet sau Teatro alla Scala.
22-25 iunie – Parcul Ștefan cel Mare (Parcul Operei)
Interweave – Mapping Visual Polyphonies, un proiect artistic realizat de Polyhedron și care propune o serie de instalații sculpturarale interactive amplasate pe toată perioada festivalului în parcul Ștefan cel Mare. Instalațiile sunt realizate de trei artiști români, Ștefana Hatnean, Liviu Bulea și Tudor Costin, și combină elemente vizuale cu tehnologie, conectând utilizatorul la spațiu, dar și la propriile sale experiențe.
Cea de-a șaptea ediție a festivalului Opera Aperta promite să spargă granițele clasicului, sub bagheta tehnologiei. În cele patru zile de festival, publicul este invitat să descopere spectacole-vedetă, precum producția Rigoletto a Operei clujene, de data aceasta într-o nouă prezentare prin folosirea inteligenței artificiale, dar și concerte care îmbină jazz-ul și comedia sau instalații spectaculoase în Parcul Ștefan cel Mare.