- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Inteligența artificială lucrează pentru identificarea modificărilor ADN-ului uman
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Firma de inteligență artificială a Google, DeepMind, a utilizat inteligența artificială pentru a identifica schimbările din ADN-ul uman care ar putea cauza boli.
Cercetătorii cred că au reușit să identifice 89% dintre toate mutațiile cheie, o descoperire care ar putea accelera diagnosticarea și contribui la căutarea unor tratamente mai eficiente.
Profesorul Ewan Birney, director adjunct al Laboratorului European de Biologie Moleculară, a afirmat: „Va ajuta cercetătorii clinici să prioritizeze zonele în care să caute potențialele cauze ale bolilor” – a declarat pentru BBC News, remarcând că această cercetare reprezintă „un mare pas înainte”.
Tehnica dezvoltată verifică ordinea componentelor din lanțurile ADN-ului uman. Orice eroare în această secvență – poate din cauza unei afecțiuni ereditare – poate duce la formarea incorectă a celulelor și țesuturilor, rezultând diverse boli.
Anul trecut, inteligența artificială a Google DeepMind a reușit să determine forma aproape a tuturor proteinelor din corpul uman. Noul sistem, numit AlphaMissense, este capabil să determine dacă secvența ADN-ului va produce forma corectă a proteinei. Dacă nu, aceasta este listată ca potențial cauzatoare de boli.
În prezent, experții în genetica bolilor au cunoștințe limitate despre zonele ADN-ului uman care pot duce la boli. Ei au clasificat doar 0,1% din schimbările sau mutațiile ADN ca fiind benigne sau cauzatoare de boli. Noul model creat de DeepMind a crescut această procentuală la 89%, potrivit lui Pushmeet Kohli de la Google DeepMind.
Noul instrument, publicat în jurnalul științific „Science”, a fost testat de Genomics England, care colaborează cu NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie). Dr. Ellen Thomas, director medical adjunct la Genomics England, a menționat că NHS va fi una dintre primele organizații care va beneficia de această nouă dezvoltare.
Profesorul Birney prevede o implicare semnificativă a inteligenței artificiale în biologia moleculară și științele vieții. „Nu știu unde se va sfârși, dar schimbă aproape tot ceea ce facem în acest moment”, a conchis el.