- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Înregistrările pentru votul prin corespondență s-au încheiat duminică noapte. Câți români din străinătate s-au înscris
Doar 41.003 de români din străinătate s-au înscris pentru votul prin corespondență, la alegerile prezidențiale din această toamnă, până duminică noapte, când s-a încheiat perioada de înregistrare, arată datele de pe site-ul votstrainatate.ro. De asemenea, 38.944 de români s-au înscris ca alegători la secțiile din străinătate.
Natalia Intotero a declarat, în luna iulie a acestui an, că aproximativ 5,6 milioane de români se află în diaspora, ceea ce înseamnă că doar aproximativ 1% dintre românii din străinătate cu drept de vot s-au înscris pentru votul prin corespondență.
La alegerile europarlamentare din mai, la secțiile din străinătate au votat 375.000 de persoane.
Termenul inițial fusese stabilit pentru 11 septembrie, dar Guvernul a prelungit înscrierile până pe 15 septembrie.
Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc pe 10 noiembrie în ţară şi între 8 şi 10 noiembrie în străinătate.
Persoanele care au votat prin corespondență și ale căror voturi nu au ajuns la timp, vor fi notificate în timp util, astfel încât să poată merge la cea mai apropiată secție de votare pentru a își exercita dreptul, a declarat joi Constantin Buică, președintele Autorității Electorale Permanente.
„Persoanele care se înregistrează pentru votul prin corespondență, joia anterioară primei zile de vot este ultima în care se pot primi plicuri. Pe măsură ce ne vin plicurile cu voturile din primul tur, noi scanăm acel vot de bare, fără să știm identitatea persoanei ce a votat și pe măsură ce scanăm, vedem cine și-a exercitat dreptul la vot. Cu o zi înainte de ziua votului în străinătate, noi o să trimitem un email tuturor celor care s-au înregistrat și al căror plic nu a ajuns în termen util (…) și îi vom ruga pe alegători să se deplaseze la cea mai apropiată secție de vot, deoarece plicul nu a ajuns la noi”, a spus Ovidiu Oproaica, șeful Direcţiei generale de coordonare a sistemului informaţional electoral naţional.