- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Începe Festivalul Internaţional Meridian
Festivalul Internaţional Meridian, ediţia a XIV-a, care va fi dedicată Centenarului Marii Uniri, va aduce la Bucureşti 26 de evenimente, în perioada 5 – 11 noiembrie, de la muzică nouă, jazz, poezie, dans, arhitectură şi design, până la video proiecţii, light design, film documentar şi teatru de păpuşi.
Evenimentele, dintre care unele prime audiţii absolute şi altele în prime audiţii româneşti, vor avea loc în Aula Palatului Cantacuzino, Casa Artelor Dinu Lipatti, Sala Dalles, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (Sala Enescu, Sala de Operă şi Multimedia, Sala Auditorium), Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu” (Sala Frescelor), Universitatea Spiru Haret (Sala Studio), informează organizatorii.
Adrian Iorgulescu, preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, a afirmat că festivalul, aflat la a XIV-a ediţie, este deja o manifestare tradiţională.
“Această manifestare este un pandant la un alt festival pe care Uniunea Compozitorilor îl organizează în mod tradiţional, ajuns la a 29-a ediţie – Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi. Cele două stau într-o relaţie de complementaritate şi cred că ajută muzica contemporană românească să se manifeste, să vină în faţa unui public interesat, un public care este captat de acest soi de muzică, până la urmă muzica zilelor noastre. Cred că este şi o componentă educaţională în acest efort pe care-l facem. Este bine ca oamenii tineri, şi nu numai ei, să vină în legătură cu fenomenul muzicii contemporane“, a declarat joi Adrian Iorgulescu, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că programul ediţiei din acest an a fost gândit atât din perspectiva mai largă a Centenarului, cât şi dintr-o altă perspectivă conceptuală.
“Este o ediţie care şi-a propus să intre într-o colaborare sincretică cu alte modalităţi de expresie artistică, începând cu arhitectura, cu literatura, respectiv poezia, dar şi cu textul dramaturgic, cu coregrafia, cu filmul şi nu numai, pentru că, chiar în cadrul limbajului muzical, există diferite interferenţe cu jazz-ul. Încercăm nu numai să punem în stare sinergetică muzica cu alte discipline, dar în egală măsură să diversificăm modalităţile de expresie muzicală trecând dincolo de limitele limbajului, să spunem, contemporan pe care acest festival îl pune în prim-plan“, a mai spus Adrian Iorgulescu.
Ulpiu Vlad, directorul artistic al festivalului, a afirmat că ediţia din acest an este dedicată în primul rând compozitorilor.
“Aceasta este viziunea mea asupra festivalului. Ideea a fost de a programa în festival cât mai multe lucrări, cât mai mulţi compozitori care scriu în zilele noastre şi o parte dintre compozitorii care au creat în a doua jumătate a secolului trecut, compozitori absolut remarcabili, care trebuie să se regăsească în această ediţie. Am vrut să fie o ediţie specială, pentru că este dedicată Centenarului, pentru că am ajuns deja la ediţia a XIV-a şi vrem ca fiecare ediţie să sporească câte puţin prestigiul acestui festival care şi aşa se bucură de notorietate la noi în ţară, în Europa şi nu numai, pe plan mondial”, a precizat acesta.
El a arătat că la ediţia din acest an vor fi prezenţi şi artişti internaţionali.
Festivalul va fi deschis luni, 5 noiembrie, în Aula Palatului Cantacuzino, cu un recital Gaudeamus Quartet al Filarmonicii Braşov (Lucia Neagoe – vioara I, Raluca Irimia – vioara a II-a, Leona Varvarichi – violă, Ştefan Neagoe – violoncel). În program vor putea fi ascultate “Sonorităţi din flori albastre”, pentru două viori, de Ulpiu Vlad, precum şi lucrările în prima audiţie absolută “Vibraţii”, cvartet de coarde, de Roman Vlad, “Pas de quattre”, cvartet de coarde, de Adrian Pop, “Axis”, cvartet de coarde nr. 6, de Dan Dediu, “Cvartet de coarde nr. 5” de Adrian Iorgulescu.
Tot în prima zi, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Sala Auditorium, de la ora 19,30, va putea fi ascultat Grupul de Muzică Nouă Traiect, sub conducerea muzicală a lui Sorin Lerescu. Invitaţi vor fi mezzosoprana Claudia Codreanu şi Raluca Florescu la vioară.
Festivalul este organizat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi Secţiunea Naţională Română a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană.