- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
În Rusia, reunificarea Germaniei este prezentată ca “anexarea RDG”
Getting your Trinity Audio player ready...
|
BERLIN – La 33 de ani de la reunificarea Germaniei, o nouă interpretare a acestui eveniment istoric stârnește controverse. Un manual de istorie recent publicat în Rusia descrie reunificarea Germaniei din 3 octombrie 1990 ca fiind o “anexare a RDG (Republica Democrată Germană)”.
Istoria reunificării Germaniei este strâns legată de acțiunile Uniunii Sovietice și de rolul jucat de Mihail Gorbaciov, secretarul general al Partidului Comunist Sovietic din acea perioadă. Cu toate acestea, noul manual rusesc, publicat în septembrie 2023, oferă o perspectivă diferită asupra evenimentelor. Autorii cărții, Vladimir Medinski, fost ministru rus al Culturii și consilier al președintelui Vladimir Putin, și Anatoli Torkunov, rectorul Institutului de Relații Internaționale din Moscova MGIMO, descriu reunificarea ca o “anexare” a RDG de către Germania de Vest.
Această interpretare a stârnit reacții puternice în rândul experților și istoricilor din Germania. Ute Frevert, directoarea Institutului Max Planck pentru Dezvoltare Umană, a subliniat că această viziune nu corespunde faptelor istorice și se aliniază discursului anti-occidental promovat de regimul Putin. Zaur Gasimov, lector de istorie est-europeană la Universitatea din Bonn, a evidențiat că manualul condamnă perestroika lui Mihail Gorbaciov și vede reunificarea ca o pierdere a influenței sovietice în Europa.
Interesant este că ediția din 2021 a manualului de Istoria Rusiei prezenta reunificarea Germaniei într-o lumină diferită, descriind-o ca o revoluție pașnică și o schimbare a puterii în RDG. Cu toate acestea, noua ediție, denumită “Cartea Medinski”, oferă o perspectivă mult mai naționalistă și în linie cu viziunea Kremlinului.
Niko Lamprecht, președintele Asociației Federale a Profesorilor de Istorie, a subliniat că aceasta este o reinterpretare a istoriei bazată pe falsificarea faptelor și cu o motivație politică clară. El a menționat că, deși au existat opinii diverse în timpul procesului de reunificare, majoritatea populației germane a susținut acest demers.
În ciuda acestei noi interpretări, adevărul istoric rămâne neschimbat: Germania s-a reunificat în mod voluntar, pașnic și fără violență, bazându-se pe principiile unei constituții liberale și a instituțiilor democratice.