- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
În România victima hărțuirii sexuale este blamată, iar agresorul protejat
Declarația Vioricăi Vodă la Gala Premiilor Gopo a generat o dezbatere despre hărțuirea sexuală în lumea artistică. Anii de psihoterapie, suferința actriței mărturisită după douăzeci de ani fac parte dintr-un fenomen social. 55% din respondenți cred că violul e justificat, arată un Eurobarometru.
Mircea Diaconu, cel care a jucat alături de Viorica Vodă în Filantropica are o reacție neașteptată după dezvăluirile de hărțuire sexuală: ”Eu știam că asta se numește bârfă de culise, amantlâc, inclus fenomenului teatral. Se întâmplă lucruri din astea de culise și lumea merge mai departe. Nu e un subiect de pus pe masa publică, a spus el pentru presa de specialitate.
Actorul Mircea Diaconu, protagonistul filmului Filantropica, prezent pe scena Premiilor Gopo la momentul discursului Vioricăi Vodă, surprins în imagini cu grimase de uimire atunci când actrița vorbea despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă în sistem, a oferit pentru Cultura la dubă un punct de vedere cu privire la cele întâmplate.
Dincolo de colaborarea din Filantropica, Mircea Diaconu era directorul Teatrului Nottara pe când Viorica Vodă a jucat la un moment dat acolo.
Acesta a subliniat insistent ideea de existență a unor “amantlâcuri” binecunoscute în lumea filmului și a teatrului și nu consideră că ele ar trebui să fie subiect de presă, fiindcă “există dintotdeauna”, iar “lumea merge mai departe.”
Deși am încercat să separăm ideea de relații consensuale față de abuzuri de putere și relații nedorite, actorul a negat că astfel de hărțuiri ar exista în sistem și a lăsat de înțeles că vina pentru astfel de situații este a persoanei care le acceptă, fără să critice în vreun fel abuzatorul.
“Nimeni nu te silește cu pistolul la tâmplă sau te leagă pentru chestiile astea.”, a transmis acesta, potrivit Cultura la dubă.
”La Gala Gopo s-au dat premii, lucruri incomparabil mai interesante despre subiectul despre care mă întrebați. Nu am știu nimic, atunci am aflat, de aia m-am și mirat, toată lumea m-a surprins cum mă miram. Au trecut totuși 20 de ani de atunci…
Hai să vă explic cum văd eu lucrurile. Vorbim de hărțuire din clipa în care la Hollywwod a fost un succes mondial. Totul a plecat de acolo. Eu știam că asta se numește bârfă de culise, amantlâc, inclus fenomenului teatral. S-au scris cărți despre primadone care făceau carieră în felul acesta”, a declarat, pentru fanatik, Mircea Diaconu, cel care a jucat în Filantropica alături de Viorica Vodă, sub bagheta reputatului regizor Nae Caranfil.
Actrița Viorica Vodă, protagonistă în filmul Filantropica realizat acum două decenii în regia lui Nae Caranfil, a expus pe scena Galei Gopo consecințele interpretării unui rol care a creat o imagine falsă despre ea. Juca rolul Dianei, o tânără fără inhibiții care devine iubita profesorului Octavian, interpretat de Mircea Diaconu.
„Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui. Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul”, s-a confesat actrița.
Mesajul actriței la maturitate, ea însăși mamă a unei fete, astăzi studentă, s-a adresat tinerelor care ar trebui să aibă curaj în construirea carierei, să nu tacă dacă sunt hărțuite.
Reacțiile la declarația Vioricăi Vodă s-au produs în surdină: o colegă din distribuție a dorit să dreagă busuiocul cu un discurs pozitiv, alții au ignorant-o considerând-o un incident oarecare. Excepție a făcut actrița Katia Pascariu, premiată pentru rolul din filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, care a menționat tăcerea din jurul confesiunii și a adăugat referitor la abuzuri: „foarte multe dintre noi le vedem în fiecare zi”.