- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
În ianuarie, la fiecare un euro exportat, importăm 1,2 euro
În luna ianuarie 2021, exporturile românești au fost de 5,4 miliarde de euro, iar importurile de 6,5 miliarde, rezultând un deficit comercial de 1,19 miliarde de euro (mai mic cu 124,6 milioane euro decât cel înregistrat în luna ianuarie 2020), au transmis vineri oficialii Institutului Național de Statistică. Faţă de luna ianuarie 2020, exporturile din luna ianuarie 2021 au scăzut cu 4,9%, iar importurile au scăzut cu 5,8%.
Una din problemele grave ale deficitului din comerțul extern al României este cel cu produse agroalimentare. România și-a dublat în ultimii 5 ani acest deficit, care a ajuns la peste 4,3 miliarde de euro. Importurile mult prea mari de produse agroalimentare au devenit o vulnerabilitate, cu posibil potențial sistemic, arată o analiză a Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială (CNSM), care a făcut și 10 recomandări Guvernului și Băncii Naționale pentru reducerea acestui deficit.
De asemenea, băncile, IFN-urile și fondurile de garantare a creditelor ar putea ajuta mai mult firmele din sectorul agroindustrial, mai arată analiza citată, care arată că finanțarea bancară a industriei alimentare a scăzut semnificativ (cu 13%) în portofoliul băncilor. Ca exemplu de culoare, peste 25 la sută din producția agricolă a Italiei este realizată cu 370.000 de lucrători sezonieri, aproape o treime fiind români, mai arată analiza CNSM.
Măsurile propuse în analiza CNSM țin, printre altele, de creșterea rolului fondurilor de garantare a creditelor (care în prezent au o expunere de 6 la sută pe agricultură și 2 la sută pe industria alimentară), revizuirea mecanismului certificatelor de depozit, identificarea de potențiali campioni naționali (dintre care doar 56 la sută se finanțează în prezent de la bănci).