- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
În culise la Festivalul de Muzică Veche București
De la Festivalul de Muzică Veche București, vineri, 4 noiembrie, de la ora 12.00, la Radio Clasic, vă prezentăm un interviu acordat de dl. Marcel Ponseele. Realizator Radu Mihalache.
Marcel Ponseele este originar din Belgia. A urmat studiile de interpretare instrumentală la conservatoarele din Bruxelles, Bruges și Ghent. În timpul studenției s-a îndreptat către oboiul baroc iar rezultatele nu au întârziat să apară: în anul 1981 a fost câștigătorul concursului de interpretare de muzică veche de la Bruges. Unanim recunoscut drept unul dintre cei mai importanți instrumentiști de muzică barocă, Marcel Ponseele a fost numit de dirijorul Philippe Herreweghe: „cel mai strălucit oboist din lume”. Ponseele este considerat un lider muzical de renume internațional. Este fondatorul și unul dintre conducătorii muzicali ai ansamblului baroc Il Gardellino și a condus de-a lungul carierei numeroase alte formații camerale sau orchestrale. Urmând tradiția barocă, Ponseele dirijează și interpretează solo în același timp, făcând parte din acea categorie a muzicienilor geniali, cu personalitate complexă. Repertoriul său cuprinde nu doar nume faimoase ale Barocului ca Bach, Vivaldi, Händel sau Telemann, dar și compozitori mai puțin cunoscuți, cum ar fi Johann Gottlieb Graun, Christoph Schaffrath sau Ernst Eichner. Ponseele trece și dincolo de Baroc, adăugând lucrări de Mozart, Beethoven, Reinecke, Piazzolla. Ponseele are în palmares numeroase albume audio înregistrate în compania unor importante formații de muzică barocă din Europa, pentru diferite case de discuri precum Passacaille, Erato, BIS, Harmonia Mundi, Accent. Ponseele interpretează de obicei pe intrumente istorice, preferatele sale fiind copii după instrumentele de secol XVIII.
[wpdevart_like_box profile_id=”clasicradioromania” connections=”show” width=”300″ height=”550″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]