- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Rusia testează un nou tip de armă într-o zonă a Arcticii cu scopul de a-şi asigura securitatea coastei de nord şi controlul asupra unei rute maritime cheie între Asia şi Europa. Armata rusă a testat recent tipul de torpilă numit Poseidon 2M39, cu propulsie nucleară, a cărei dezvoltare decurge într-un mod accelerat de la testele efectuate în februarie anul trecut, potrivit CNN, care citează experţi în armament şi surse occidentale. Această torpilă este destinată să depăşească nedetectată sistemele de apărare de coastă, cum ar de exemplu cele ale SUA, indică CNN, citat de Agerpres. Mai mult, acest tip de armă, cu o capacitate de mai multe megatone, ar putea provoca unde radioactive în zonele de coastă, transformându-le de nelocuit pentru mult timp, conform unor surse ruseşti. Încă în noiembrie anul trecut, secretarul de stat adjunct al SUA de atunci, Christopher A. Ford, declarase că Poseidon a fost conceput ‘pentru a inunda oraşele de coastă americane cu valuri uriaşe radioactive’. În acest context, EFE evocă o declaraţie a şefului Serviciului de informaţii norvegiene, viceamiralul Nils Andreas Stensones, potrivit căruia torpila Poseidon se află în prezent în fază de testare, dar influenţa sa va depăşi regiunea în care este testată, cu referire la Arctica. Acesta a refuzat însă să ofere detalii despre cât de mult a progresat partea rusă în dezvoltarea acestei torpile. Imagini din satelit obţinute de CNN arată baze militare ruseşti instalate pe coasta arctică, inclusiv silozuri subterane pentru Poseidon şi alte arme de înaltă tehnologie, cum ar fi bombe şi sisteme radar, în largul coastelor peninsulei Alaska. CNN citează de asemenea o sursă de la Departamentul de Stat care vorbeşte despre o ‘provocare clară a Rusiei în Arctica’, referindu-se la modernizarea fostelor baze militare din perioada sovietică şi construcţia de noi instalaţii în Peninsula Kola în apropiere de Murmansk (nord), ceea ce are implicaţii ‘pentru SUA şi aliaţii lor, întrucât îi conferă acesteia capacitatea de a-şi proiecta puterea în Atlanticul de Nord’.
Rusia testează un nou tip de armă într-o zonă a Arcticii cu scopul de a-şi asigura securitatea coastei de nord şi controlul asupra unei rute maritime cheie între Asia şi Europa. Armata rusă a testat recent tipul de torpilă numit Poseidon 2M39, cu propulsie nucleară, a cărei dezvoltare decurge într-un mod accelerat de la testele efectuate în februarie anul trecut, potrivit CNN, care citează experţi în armament şi surse occidentale.
Această torpilă este destinată să depăşească nedetectată sistemele de apărare de coastă, cum ar de exemplu cele ale SUA, indică CNN, citat de Agerpres. Mai mult, acest tip de armă, cu o capacitate de mai multe megatone, ar putea provoca unde radioactive în zonele de coastă, transformându-le de nelocuit pentru mult timp, conform unor surse ruseşti.
Încă în noiembrie anul trecut, secretarul de stat adjunct al SUA de atunci, Christopher A. Ford, declarase că Poseidon a fost conceput ‘pentru a inunda oraşele de coastă americane cu valuri uriaşe radioactive’.
În acest context, EFE evocă o declaraţie a şefului Serviciului de informaţii norvegiene, viceamiralul Nils Andreas Stensones, potrivit căruia torpila Poseidon se află în prezent în fază de testare, dar influenţa sa va depăşi regiunea în care este testată, cu referire la Arctica. Acesta a refuzat însă să ofere detalii despre cât de mult a progresat partea rusă în dezvoltarea acestei torpile.
Imagini din satelit obţinute de CNN arată baze militare ruseşti instalate pe coasta arctică, inclusiv silozuri subterane pentru Poseidon şi alte arme de înaltă tehnologie, cum ar fi bombe şi sisteme radar, în largul coastelor peninsulei Alaska.
CNN citează de asemenea o sursă de la Departamentul de Stat care vorbeşte despre o ‘provocare clară a Rusiei în Arctica’, referindu-se la modernizarea fostelor baze militare din perioada sovietică şi construcţia de noi instalaţii în Peninsula Kola în apropiere de Murmansk (nord), ceea ce are implicaţii ‘pentru SUA şi aliaţii lor, întrucât îi conferă acesteia capacitatea de a-şi proiecta puterea în Atlanticul de Nord’.