- Amenințări la adresa jurnaliștilor Snoop din partea susținătorilor lui Călin Georgescu
- Guvernul francez condus de Michel Barnier, răsturnat prin moțiune de cenzură
- SUA își exprimă îngrijorarea privind influența Rusiei în alegerile prezidențiale din România
- Artiștii din Ploiești, atacați cu pietre după un spectacol caritabil în cartierul Mimiu
- PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale semnează o rezoluție istorică pentru stabilitatea guvernării și continuarea parcursului european al României
Guvernul francez condus de Michel Barnier, răsturnat prin moțiune de cenzură
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Guvernul francez, condus de premierul Michel Barnier, a fost demis miercuri, 4 decembrie, printr-o moțiune de cenzură adoptată cu 331 de voturi pentru și 289 împotrivă. Moțiunea, depusă de Noul Front Popular (NFP), reprezintă un moment istoric, fiind prima cădere a unui guvern prin acest mecanism din 1962, scrie Le Figaro. Premierul Barnier este obligat să-și prezinte demisia președintelui Emmanuel Macron, conform articolului 50 din Constituție.
Michel Barnier, care a preluat funcția de prim-ministru la 5 septembrie, devine cel mai efemer premier din istoria celei de-a V-a Republici, depășindu-l pe Bernard Cazeneuve, care a ocupat această funcție timp de 162 de zile. Barnier a ajuns la conducerea guvernului în urma demisiei lui Gabriel Attal, dar a fost confruntat cu lipsa unei majorități parlamentare clare și o opoziție puternică din partea stângii și extremei drepte.
Criza politică declanșată de bugetul Securității Sociale
Guvernul Barnier a fost contestat după ce premierul a decis, luni, să își asume răspunderea asupra bugetului Securității Sociale, utilizând controversatul articol 49.3 din Constituție, care permite adoptarea unei legi fără votul Adunării Naționale. Această decizie a fost interpretată drept un gest autoritar de către opoziție și a consolidat coaliția împotriva sa.
În ciuda negocierilor intense cu partidele din tabăra prezidențială și cu Partidul Rassemblement National (RN), condus de Marine Le Pen, Michel Barnier nu a reușit să obțină sprijinul necesar. Deputații RN, alături de cei din NFP și alți membri ai opoziției, au votat moțiunea de cenzură, ceea ce a dus la căderea guvernului.
Următorii pași: demisia oficială și numirea unui nou premier
Conform Constituției, Michel Barnier trebuie să-și prezinte demisia, alături de cea a echipei sale, președintelui Emmanuel Macron. Până la numirea unui nou prim-ministru, Barnier va rămâne premier interimar, gestionând doar afacerile curente. Decizia privind succesorul său îi revine președintelui Macron, care trebuie să facă față unei situații politice complicate, în condițiile în care Adunarea Națională rămâne extrem de fragmentată.
Această criză politică ridică semne de întrebare privind stabilitatea guvernamentală în Franța. Lipsa unei majorități clare în Parlament și tensiunile dintre forțele politice au complicat guvernarea în ultimele luni. Demiterea Guvernului Barnier reflectă dificultățile actuale ale Republicii a V-a de a funcționa în contextul unei polarizări politice profunde.