Guvernul adoptă luni măsurile pentru reducerea cheltuielilor publice

Sâmbătă, liderii coaliției de guvernare au stabilit că Ordonanța de Urgență supranumită “Ordonanța-trenuleț” va fi aprobată luni, în ședința Guvernului, iar bugetul pentru 2025 va fi finalizat în prima săptămână a lunii ianuarie, urmând să fie supus aprobării Parlamentului într-o sesiune extraordinară. Deciziile au fost anunțate oficial de premier în cadrul reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, desfășurate la Palatul Victoria, sub coordonarea premierului Marcel Ciolacu.

Reducerea cheltuielilor cu 1% din PIB

Premierul a anunțat că măsurile fiscal-bugetare propuse prin Ordonanță vor genera o reducere a cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei, echivalentul a 1% din PIB. Aceste măsuri au ca scop eficientizarea cheltuielilor statului, reducerea deficitului bugetar și menținerea stabilității economice.

„La nivelul Guvernului ne-am asumat să gestionăm cu responsabilitate resursele țării și să asigurăm stabilitate economică. Vom continua să sprijinim investițiile și să îmbunătățim calitatea vieții oamenilor, în special a celor cu venituri reduse”, a declarat Marcel Ciolacu.

Principiile guvernării în 2025

Guvernul a anunțat că prioritățile pentru 2025 includ stoparea cheltuielilor nejustificate, creșterea veniturilor și generarea de resurse financiare prin măsuri economice sustenabile. Printre măsurile propuse se numără și contribuții pentru voucherele de vacanță și prorogarea indexării pensiilor cu inflația până în 2026, măsuri care au generat tensiuni sociale și reacții din partea sindicatelor.

Reacțiile sindicatelor și patronatelor

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a criticat Ordonanța, menționând că aceasta „reprezintă o reducere a veniturilor, nu o înghețare a salariilor”. Acesta a subliniat că măsura privind voucherele de vacanță – care presupune o contribuție de 800 de lei din partea angajaților – este „opțională, dar imorală”. De asemenea, el a atras atenția asupra tensiunilor generate de amânarea indexării pensiilor și a anunțat posibilitatea unor proteste.

La rândul său, președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a criticat lipsa de coerență în sistemul de pensii: „Tocmai am încercat să punem sistemul de pensii la un numitor comun, iar acum creăm dezechilibre”.

La consultările de sâmbătă au participat, alături de premierul Ciolacu, miniștri din domenii cheie, inclusiv Finanțe, Sănătate, Educație, Energie și Agricultură. Reprezentanții patronatelor și sindicatelor au susținut măsuri urgente pentru limitarea cheltuielilor statului și combaterea evaziunii fiscale.