- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Grupe de sânge rare esențiale în medicină
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Când vorbim despre grupele sanguine, ne gândim adesea la cele obișnuite – A, B, AB, O și factorul Rh. Cu toate acestea, există și grupe rare care, deși nu sunt atât de cunoscute, joacă un rol crucial în furnizarea de sânge pentru necesitățile medicale diverse. Cine a auzit, de exemplu, de grupurile „Bombay” sau „Vel negativ”?
Potrivit unui nou studiu, donatorii cu astfel de grupe rare de sânge sunt esențiali pentru a răspunde diversității nevoilor medicale, care depășesc sfera grupelelor binecunoscute A, B și O. Cu toate că sângele pare identic la prima vedere, grupele sanguine prezintă numeroase diferențe între ele, în funcție de indivizi și de bagajul genetic al acestora.
Există nu mai puțin de 390 de „markeri” diferiți, numiți antigeni, în afară de cele clasice A, B, AB și O și factorul Rh. Unii dintre acești markeri sunt mai frecvenți, alții mai puțin, iar unii sunt excepționali, cum ar fi cei din grupul „Bombay” (o persoană dintr-un milion în Europa), „Rhesus null” (doar aproximativ 50 de indivizi în lume) și „Vel negativ” (1 din 2.500 în Franța).
Potrivit lui Thierry Peyrard, directorul departamentului național de referențiere imuno-hematologică și sânge rar din cadrul Etablissement Francais du Sang (EFS), o grupă sanguină este considerată rară atunci când este deținută de mai puțin de patru persoane din 1.000.
De ce sunt unele grupe atât de rare? Diversitatea genetică a acestor grupe sanguine reflectă adaptarea umană la mediul său înconjurător de-a lungul secolelor. În Africa, leagănul omenirii, diversitatea genetică este cea mai mare din lume, iar anumite grupe sanguine sunt prezente doar la persoanele de origine africană sau din zona Mării Caraibilor.
În China, doar mai puțin de o persoană din 1.000 are RH negativ, spre deosebire de 15% dintre europeni. Acest lucru a dus la situații în care oficialii chinezi au trebuit să facă stocuri de sânge RH negativ pentru a asigura transfuzii sigure pentru sportivii europeni la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008.
În Franța, între 700.000 și 1 milion de indivizi ar fi purtători ai unor tipuri rare de sânge, fără să știe în mod necesar acest lucru. Un registru național al purtătorilor acestor grupe listază aproximativ 18.000 de donatori.
Franța se bucură de aproximativ 8.300 de pungi conținând sânge rar congelat, având astfel cea mai mare și mai diversificată bancă de sânge din lume. Acest sânge rar este adesea solicitat pentru tratarea bolilor precum drepanocitoza și este chiar exportat în țări precum Statele Unite, Canada, Australia și Japonia. Astfel, descoperirea și gestionarea acestor grupe rare de sânge joacă un rol esențial în asigurarea sănătății globale.
Partajează asta:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a imprima(Se deschide într-o fereastră nouă)