- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Greenpeace România a lansat Forest Guardians, aplicația de mobil prin care poți salva pădurile de tăieri ilegale
Greenpeace România a lansat luni o aplicaţie pentru mobil prin care utilizatorii pot monitoriza pădurile cu ajutorul imaginilor din satelit şi pot raporta cazurile suspecte de tăieri.
De asemenea, aceeaşi aplicaţie oferă posibilitatea cetăţenilor de a verifica legalitatea transporturilor de lemn. Aplicaţia Forest Guardians este deocamdată disponibilă doar pentru telefoanele cu sistem Android, urmând ca în săptămânile următoare să fie lansată şi varianta iOS.
Potrivit Greenpeace, în România există cele mai vaste păduri primare din zona temperată a Europei, care adopostesc aproximativ 13.000 de specii, inclusiv cea mai mare populaţie de urşi de pe continent. Din cele aproximativ 120.000 de hectare de păduri virgine, doar 20.000 de hectare se află sub protecţie strictă, mai arată ONG-ul.
În 2016, aproximativ 40 la sută din cazurile de tăieri ilegale investigate de autorităţi au fost sesizate de cetăţeni, iar anul trecut cetăţenii au descoperit mai multe infracţiuni decât autorităţile, spun reprezentanţii Greenpeace.
ONG-ul acuză Ministerul Apelor şi Pădurilor că nu a continuat dezvoltarea şi îmbunăţirea unor programe şi aplicaţii precum Radarul Pădurii şi Inspectorul Pădurii pentru a eficientiza controlul activităţilor silvice, acesta fiind şi motivul pentru care a decis lansarea aplicaţiei Forest Guardians.
„Din păcate, Ministerul Apelor şi Pădurilor nu a continuat dezvoltarea şi îmbunătăţirea instrumentelor digitale, precum Radarul Pădurii şi Inspectorul Pădurii, pentru a eficientiza controlul activităţilor silvice. Aşadar, facem din nou treaba ministerului şi lansăm un instrument eficient, o aplicaţie de telefon prin care cetăţenii pot monitoriza pădurile cu ajutorul imaginilor satelitare, pot raporta din teren cazuri suspecte de tăieri şi pot verifica legalitatea transporturilor de lemn”, Ciprian Găluşcă, coordonatorul campaniei de păduri a Greenpeace România.
Prin aplicaţia Forest Guardians, utilizatorii pot monitoriza pădurile cu ajutorul imaginilor din satelit şi pot semnala modificările apărute în pădurile virgine din România prin comparaţia imaginilor satelitare realizate la intervale diferite de timp. Cetăţenii pot semnala orice tăiere suspectă a fi ilegală şi pot verifica inclusiv legalitatea transporturilor de lemn.
Forest Guardians este prima aplicaţie pentru mobil realizată de Greenpeace România şi este disponibilă momentan doar pentru telefoanele cu sistem de operare Android, putând fi descărcată de pe Google Play Store. În săptămânile următoare va fi lansată şi varianta iOS.