- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Google Maps va direcţiona şoferii pe rute prietenoase cu mediul
Aplicaţia Maps a Google va începe să direcţioneze şoferii pe rute despre care se estimează că ar genera cel mai redus nivel de emisii de carbon, în funcţie de trafic, relief şi alţi factori, a anunţat marţi compania, potrivit Reuters.
Google, deţinut de gigantul american din domeniul tehnologiei Alphabet, a declarat că această caracteristică va fi lansată spre finalul acestui an în Statele Unite şi, ulterior, va deveni disponibilă şi în alte ţări, în cadrul angajamentului său de a contribui la combaterea schimbărilor climatice prin intermediul serviciilor sale.
Cu excepţia situaţiei în care utilizatorii renunţă la această opţiune, ruta implicită va fi una ”prietenoasă cu mediul”, în cazul în care parcurgerea variantelor comparabile necesită aproximativ la fel de mult timp, potrivit Google.
Atunci când alternativele sunt semnificativ mai rapide, Google va oferi opţiuni şi le va permite utilizatorilor să compare estimările privind nivelul de emisii.
”Ceea ce vedem este pentru aproximativ jumătate dintre rute, suntem capabili să găsim o opţiune mai prietenoasă cu mediul, cu un compromis de timp minim sau inexistent”, a declarat luni presei Russell Dicker, director de produs la Google.
Google a precizat că estimările relative privind emisiile provin de la teste efectuate pe diferite tipuri de vehicule şi de drumuri, pe baza informaţiilor de la Laboratorul Naţional pentru Energie Regenerabilă (NREL), un institut guvernamental din Statele Unite. Datele legate de înclinarea căilor rutiere provin de la maşinile sale Street View şi de la imagini aeriene şi din satelit.
Efectul potenţial asupra emisiilor în urma utilizării acestei funcţii este neclar, scrie Reuters. Însă, în urma unui studiu efectuat anul trecut la Universitatea de Stat din California pe 20 de persoane, cercetătorii au constatat că participanţii au fost mai înclinaţi să ia în considerare emisiile de carbon în selectarea traseului după testarea unei aplicaţii care afişa astfel de estimări.
Anunţul Google vizează şi alte schimbări asociate mediului. Începând din iunie, şoferii vor fi avertizaţi când intenţionează să călătorească prin zone cu nivel scăzut de emisii unde circulaţia unor vehicule este restricţionată în Germania, Franţa, Olanda, Spania şi Marea Britanie.
În lunile următoare, utilizatorii aplicaţiei Maps vor putea compara deplasarea cu maşina, bicicleta, transportul public şi alte opţiuni de călătorie într-un singur loc, în loc să fie necesară comutarea între diferite secţiuni.