Georgia este după alegeri în pragul unei revoluții

Getting your Trinity Audio player ready...

Criză politică în Georgia: Președinta Salome Zourabichvili refuză să renunțe la mandat, acuzând ilegitimitatea guvernului

Președinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat sâmbătă că actualul guvern este ilegitim și a anunțat că nu va părăsi funcția după încheierea mandatului său în luna decembrie. Declarațiile acesteia vin într-un context politic tensionat, în care țara este zguduită de proteste ample și dezbateri aprinse privind relația cu Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Criza a început joi, când partidul de guvernământ Visul Georgian, condus de prim-ministrul Irakli Kobakhidze, a anunțat suspendarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru următorii patru ani. Decizia a fost justificată de ceea ce guvernul a numit „șantajarea Georgiei” de către blocul comunitar, o inversare bruscă a unui obiectiv național înscris chiar în constituția țării.

Aderarea la UE este extrem de populară printre cetățenii Georgiei, iar această decizie a generat un val de proteste masive în capitala Tbilisi și în alte orașe.

Declarațiile președintei Salome Zourabichvili

Salome Zourabichvili, cunoscută pentru poziția sa pro-UE, a criticat vehement guvernul și partidul de guvernământ, afirmând că alegerile parlamentare din 26 octombrie, în care Visul Georgian a obținut 54% din voturi, au fost frauduloase. Ea consideră că parlamentul rezultat din aceste alegeri este ilegitim și, prin urmare, nu poate numi un nou președinte.

Nu există un parlament legitim și, prin urmare, un parlament ilegitim nu poate alege un nou președinte. Nu poate avea loc nicio învestire, iar mandatul meu continuă până când se formează un parlament ales în mod legitim”, a declarat Zourabichvili.

Prim-ministrul Irakli Kobakhidze a respins acuzațiile și a avertizat că statul nu va permite nicio revoluție. Într-un discurs televizat, el a subliniat că stabilitatea țării nu va fi pusă în pericol de proteste sau de acțiuni ilegale.

Nu vom permite ca Georgia să devină scena unei revoluții sau a unei destabilizări orchestrate de interese externe”, a declarat Kobakhidze.

Decizia guvernului de a opri negocierile de aderare la UE marchează o schimbare radicală în politica externă a Georgiei, care s-a poziționat, de-a lungul anilor, ca un partener pro-occidental. Aceasta pune sub semnul întrebării angajamentele țării față de valorile democratice și relațiile strategice cu Europa.

Reacțiile internaționale nu au întârziat să apară, iar comunitatea europeană privește cu îngrijorare situația din Georgia. Protestele și tensiunile politice interne ar putea afecta stabilitatea regională într-un context geopolitic deja complicat în zona Caucazului.

Pe măsură ce mandatul președintei Zourabichvili se apropie de final, criza politică din Georgia este departe de a se încheia. Refuzul acesteia de a renunța la funcție și acuzațiile de ilegitimitate ale guvernului amplifică incertitudinea politică. Situația va depinde în mare măsură de modul în care instituțiile naționale și comunitatea internațională vor gestiona acest impas.