Deliberările în curs de la Pentagon privind o posibilă restructurare a forțelor armate americane, inclusiv ideea ca Statele Unite să renunțe la rolul tradițional de lider al forțelor NATO din Europa, au fost criticate joi de generalul american Christopher Cavoli, cel mai înalt comandant al SUA în Europa, în cadrul unei audieri în Senatul american, relatează Reuters.
„Ar fi o exagerare”
Cavoli a reacționat la ideea fuzionării Comandamentului European (EUCOM) cu Comandamentul pentru Africa (AFRICOM), avertizând că acest lucru ar însemna extinderea responsabilității sale la peste 50 de țări, fapt pe care l-a calificat drept nerealist:
„Aș avea responsabilitatea pentru încă 50 de țări. Ar fi o exagerare”, a spus Cavoli în fața Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului.
Comandamentul pentru Africa a fost separat în 2008, tocmai pentru a reflecta importanța strategică crescândă a regiunii pentru securitatea națională a SUA.
O premieră în istoria NATO?
Discuțiile din cadrul Pentagonului mai vizează și o posibilă schimbare majoră în poziția de comandant suprem al forțelor aliate din Europa (SACEUR) – funcție deținută exclusiv de americani de la înființarea NATO. Secretarul Apărării, Pete Hegseth, ar fi exprimat nemulțumiri cu privire la numărul mare de generali în funcții de comandă.
Cavoli a subliniat riscurile unei asemenea decizii:
„Ar fi o provocare pentru comanda și controlul nuclear și ar putea duce la situația în care trupele americane sunt conduse de un ofițer din afara SUA. Este un aspect care trebuie analizat cu foarte mare atenție.”
Semnale îngrijorătoare pentru Europa
Deciziile Pentagonului intervin într-un moment delicat, în care încrederea Europei în angajamentele de securitate ale SUA a fost deja șubrezită de retorica și acțiunile președintelui Donald Trump, care a criticat frecvent NATO și a promovat o agendă de apropiere față de Moscova.
Senatorul republican Eric Schmitt a declarat că Europa a „profitat” ani la rând de prezența americană, fără să-și crească proporțional contribuțiile la apărare:
„Poate că ar trebui să discutăm serios despre rolul de comandant suprem NATO. Prezența constantă a unui general american în această funcție creează o falsă impresie de permanență.”
Schmitt l-a citat pe Dwight Eisenhower, primul SACEUR, care spunea că dacă trupele americane nu se întorc în SUA în decurs de 10 ani de la înființarea NATO, alianța și-a ratat scopul.
Situația Ucrainei – un test al angajamentului american
Generalul Cavoli a atras atenția că orice întrerupere a sprijinului militar pentru Ucraina – inclusiv livrarea de arme sau informații – ar avea un impact imediat:
„Ar fi un efect rapid și dăunător asupra capacității lor de a lupta”, a subliniat Cavoli.
Declarațiile sale vin în contextul unei tensiuni continue între administrația Trump și Kiev, după ce Trump a suspendat temporar asistența militară americană în urma unui conflict cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Restructurările propuse la Washington par să reflecte o repoziționare strategică a SUA, dar riscă să creeze viduri de putere periculoase în Europa și Africa și să submineze încrederea în rolul de lider global al Americii, exact într-un moment în care stabilitatea internațională este deja pusă la grea încercare.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.