- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Franța și Germania susțin lovituri ucrainene asupra teritoriului Rusiei
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Liderii Franței și Germaniei au declarat marți că Ucraina ar trebui să aibă permisiunea de a lovi anumite situri militare din interiorul Rusiei, de unde sunt trase rachete spre teritoriul ucrainean, dar nu și alte ținte, relatează Reuters și AFP.
Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au subliniat că această măsură este necesară pentru a permite Ucrainei să se apere eficient, fără a escalada conflictul. „Susținem Ucraina și nu dorim o escaladare, acest lucru nu s-a schimbat”, a declarat Macron într-o conferință de presă comună la Meseberg, Germania.
Macron a detaliat: „Credem că ar trebui să le permitem să neutralizeze siturile militare din care sunt lansate rachete, siturile militare din care Ucraina este atacată, dar nu ar trebui să le permitem să lovească alte ținte din Rusia și situri civile sau alte situri militare din Rusia.”
Scholz a fost de acord, adăugând că atât timp cât Ucraina respectă condițiile impuse de țările furnizoare de arme, inclusiv Statele Unite, și dreptul internațional, are dreptul să se apere. „Ucraina are toate opțiunile, conform dreptului internațional, pentru ceea ce face. Acest lucru trebuie spus în mod explicit”, a declarat Scholz.
În aceeași zi, președintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul că membrii NATO din Europa „se joacă cu focul” prin propunerea de a permite Ucrainei să folosească arme furnizate de Occident pentru a lovi teritoriul Rusiei, avertizând că acest lucru ar putea declanșa un conflict global.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru The Economist că membrii alianței ar trebui să permită Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu arme occidentale. Această opinie este susținută de unii membri europeni ai alianței, dar nu și de Statele Unite. Germania, de exemplu, a refuzat să pună la dispoziția Kievului rachetele germane cu rază lungă de acțiune Taurus, care ar putea ajunge la Moscova.
Italia și-a exprimat, de asemenea, temeri legate de escaladarea conflict