- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Un fost ofițer Stasi este pus sub acuzare pentru uciderea unui bărbat la Zidul Berlinului în 1974
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Un fost membru al poliției secrete Stasi din Germania de Est comunistă a fost acuzat de crimă, pentru presupusa ucidere a unui bărbat care fusese lăsat să treacă prin Zidul Berlinului în 1974. Bărbatul a fost împușcat în spate în timp ce trecea printr-un punct de control de securitate spre Germania de Vest.
Acuzatul, care avea 31 de ani la momentul respectiv, primise instrucțiuni de la Stasi să „neutralizeze” bărbatul polonez, afirmă procurorii de stat. Acum în vârstă de 79 de ani, acesta ar putea fi condamnat la închisoare pe viață dacă va fi găsit vinovat. Identitatea sa nu a fost dezvăluită.
Potrivit procurorilor, pe 29 martie 1974, victima în vârstă de 38 de ani a intrat în ambasada poloneză din Berlinul de Est cu o bombă falsă și a cerut oficialilor să îl lase să treacă granița spre Germania de Vest. Stasi i-ar fi acordat permisiunea de a trece, dar în același timp i-a spus asasinului să îl elimine. După ce a fost dus la un punct de trecere la gara Friedrichstrasse, bărbatul a fost lăsat să treacă prin punctele de control de securitate înainte de a fi „ucis cu un foc de armă țintit în spate dintr-un loc ascuns”, au declarat procurorii.
Zidul Berlinului, construit în 1961, interzicea est-germanilor să îl traverseze și era păzit de gărzi înarmate care aveau ordin să împuște pe cei care încercau să scape. A rămas în picioare până în 1989, când a fost dărâmat după ce gărzilor de frontieră li s-a dat din greșeală ordinul de a permite oamenilor să treacă.
Stasi era notoriu pentru supravegherea cetățenilor din Germania de Est, mulți dintre ei fiind forțați să se spioneze unii pe alții.
Sursa: BBC