- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Fizicianul Cristian Presură va primi Medalia de Onoare a Societății de Științe Matematice din România
Fizicianului Cristian Presură, doctor în fizică, cercetător la Philips Research Eindhoven și autorul cărții Fizica povestită, publicată în colecția de știință a Editurii Humanitas, îi va fi decernată Medalia de Onoare a Societății de Științe Matematice din România.
Festivitatea va avea loc joi, 15 noiembrie, la ora 16:00, în amfiteatrul „Miron Nicolescu“ al Institutului de Matematică „Simion Stoilow“ al Academiei Române. Cu această ocazie, Cristian Presură a fost invitat să susțină, în cadrul seriei Conferințele interdisciplinare și informale, o prelegere care va avea tema „Eficacitatea și necesitatea matematicii în fizică“.
În prima parte a conferinței va fi abordată problema popularizării fizicii, acolo unde matematica este adesea eliminată, deși fizica modernă a făcut progrese uriașe doar prin intermediul matematicii. Apoi vom discuta despre raportul de azi dintre matematică și fizică și impresia simplificată în care matematica este un instrument, iar fizica ne dă interpretările sale aplicabile realității. Vom exemplifica cu probleme din mecanica cuantică modernă, cum ar fi integralele de drum sau interpretarea Everett a teoriei multiversurilor.
O altă întâlnire cu Cristian Presură va avea loc la târgul de carte Gaudeamus, sâmbătă, la ora 18.30, când vor fi lansate două dintre volumele publicate recent în colecția de știință a editurii Humanitas, Origini. Povestea științifică a creației de Jim Baggott și Matematica zeilor și algoritmii oamenilor de Paolo Zellini. Vor mai lua parte la eveniment Liviu Ornea, Doru Căstăian și Vlad Zografi.
Cristian Presură este cercetător la compania Philips, Olanda. A obţinut doctoratul în fizică la Universitatea Groningen, apoi s-a specializat în domeniul senzorilor medicali, inventând şi introducând pe piaţă, împreună cu echipa din care face parte, primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici. A publicat mai multe zeci de lucrări şi brevete de invenţie. Cristian Presură are o activitate intensă de popularizare a ştiinţei în limba română, este membru al asociaţiei Ştiinţă pentru Toţi şi autor al volumului „Fizica povestită”, premiat în anul 2016 de Academia Română.