Filmul eveniment al anului, pe 21 decembrie la TVR

Getting your Trinity Audio player ready...

„Anul nou care n-a fost”, un film regizat, scris şi produs de Bogdan Mureşanu, va fi difuzat în premieră absolută pe micile ecrane, sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 21.00, pe TVR 1. Lungmetrajul este difuzat simulcast pe TVR Internaţional şi TVR Moldova.

Acest lungmetraj a cucerit scena internaţională, primind două prestigioase premii la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia: Premiul FIPRESCI, acordat de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, şi Premiul Bisato d’Oro 2024 pentru Cel mai bun scenariu, oferit de criticii independenţi. Premiul FIPRESCI a fost motivat de faptul că filmul reuşeşte să exploreze cu profunzime comportamentul uman influenţat de frica represiunii politice, aducând în prim-plan o poveste sofisticată, captivantă şi echilibrată artistic.

De asemenea, Boroka Biro, directoarea de imagine a filmului, a fost distinsă cu menţiunea specială pentru imagine Premio Autrici under 40 „Valentina Pedicini”, o recunoaştere a talentului său remarcabil.

„Anul nou care n-a fost” este o tragicomedie ce surprinde viaţa a şase personaje al căror destin se intersectează într-o singură zi, în preajma Revoluţiei din 1989. Filmul oferă o perspectivă intensă şi emoţionantă asupra istoriei recente a României, adresându-se atât celor care au trăit sub regimul comunist, cât şi noilor generaţii care descoperă această perioadă prin cărţi de istorie.

Distribuţia filmului reuneşte unii dintre cei mai apreciaţi actori români ai momentului: Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin, Nicoleta Hâncu, Marian Râlea, Ioana Flora, Ada Galeş şi mulţi alţii.

O producţie Kinotopia România, lungmetrajul a fost realizat în co-producţie cu: SRTV (Societatea Română de Televiziune), All Inclusive Films (Serbia) şi în asociere cu Chainsaw Europe. Proiectul a beneficiat de finanţare de la Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică, DACIN SARA, UCIN.