- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Filarmonica Națională din Chișinău, devastată de incendiu
Filarmonica Națională se afla în reconstrucție întrucât se pregătea, în această toamnă, să marcheze 80 de ani de la înființare. Ziua de joi însă a fost una tragică pentru filarmonică, pentru cultura națională. Pompierii au fost alertați, joi, pentru a lichida un incendiu în centrul Capitalei. Inițial a fost văzut un fum dens deasupra acoperișului clădirii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Pompierii au stabilit că arde acoperișul unei anexe. Nu au fost înregistrate victime. Tavanul sălii principale a cedat, la câteva ore, de la izbucnirea incendiului, iar intervenția pompierilor a fost una complexă întrucât acoperișul era din materiale de lut și lemn.
În dimineața zilei de vineri, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat lichidarea incendiului în incinta Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”. Pompierii și salvatorii continuă efectuarea lucrărilor de demontare și înlăturare a materialelor de construcție care prezintă pericol, dar și vor evacua fonoteca din biblioteca Filarmonicii Naționale. Specialiștii urmează să stabilească care a fost cauza producerii incendiului devastator.
Incendiul, care a distrus Filarmonica Națională, a marcat toată lumea, în special artiștii care activau în această instituție. Petre Neamțu, dirijorul Orchestrei ”Folclor”, de pe lângă Filarmonica Națională, a fost surprins cum păzește mai multe instrumente, salvate de flăcări.
”Dragi prieteni, cu o mare durere în suflet vreau să vă anunț că Filarmonica Națională a Republicii Moldova a rămas fără casă, fără sală, fără instrumene, a ars tot.Tare sperăm însă că ne-a mai rămas măcar speranța, unei minuni probabil”, este mesajul lui Mihai Agafița, directorului artistic al Orchestrei Simfonice, de pe lângă Filarmonica Națională.
Și șeful Delegației UE în R.Moldova, Peter Michalko, și-a exprimat regretul în legătură cu incendiul violent.”Cu mare tristețe am văzut dezastrul ce s-a abătut asupra clădirii Filarmonicii din Chișinău. Este un loc central pentru cultura și muzica națională și internațională, un loc drag tuturor oamenilor din Republica Moldova, unde eu și mulți dintre colegii mei am trăit, alături de prietenii noștri moldoveni, experiențe artistice extraordinare. Prieteni, nu sunteți singuri în aceste momente grele! Suntem și vom rămâne alături de voi, și vom trai din nou bucuria artei care ne unește”, spune ambasadorul UE în R.Moldova.
Fondată în 1940, în decursul celor 80 de ani de activitate, Filarmonica Naţională ”Serghei Lunchevici” a devenit cea mai importantă instituţie de concert din Republica Moldova desfăşurând o amplă activitate în diverse direcţii: muzica academică, populară, muzica uşoară şi jazz. La Filarmonica Naţională şi-au început activitatea cele mai reprezentative colective, printre care ansamblurile ”Joc”, ”Fluieraş”, ”Lăutarii”, personalităţi notorii ale culturii cum ar fi Serghei Lunchevici, Vladimir Curbet, Nicolae Botgros, Nicolae Sulac, Tamara Ciobanu.
”Mândria” Filarmonicii Naţionale sunt colectivele cunoscute în toată lumea – Orchestra Simfonică şi Capela Corală Academică ”Doina”, ambele fondate în anul 1930. Din 2006, în cadrul filarmonicii activează Orchestra de Muzică Populară ”Folclor”.