Festivalul Internaţional de Statui Vivante

Cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Statui Vivante are loc în perioada 22 – 28 mai, în mai multe spaţii din Bucureşti, şi va include, pe lângă reprezentaţii teatrale, expoziţii de fotografie şi costume, precum şi alte evenimente conexe.

Alături de artiştii Teatrului Masca, organizatorul festivalului, vor fi peste 40 de invitaţi străini, din Spania, Portugalia, Macedonia, Olanda, Marea Britanie, Germania şi Ucraina.

Prefaţat de “Noaptea statuilor vivante”, programată marţi, de la ora 20.00, în grădina Casei Filipescu Cesianu, festivalul include peste 100 de reprezentaţii. Manifestarea aduce şi o serie de evenimente conexe, precum demonstraţii de machiaj, expoziţii de fotografie şi de costume, spaţii de documentare cu materiale informative despre teatrul outdoor şi statuia vivantă, proiecţii video.

La ediţia din 2018 a festivalului, statuile Teatrului Masca au ca temă “Strigătele Parisului”. Astfel, organizatorii “îşi propun să aducă în spaţiul festivalului atmosfera colosală a Parisului sfârşitului de sec XVIII şi începutul secolului XIX, cu străzile pline de comercianţi ambulanţi şi mai ales de strigătele acestora, un adevărat concert de o rară vitalitate. Atmosfera oarecum nostalgică va fi realizată prin tehnica statuii de porţelan, atât în ceea ce priveşte costumul, cât şi machiajul. Create de către scenografa Adina Mastalier, care a folosit câteva substanţe cu totul speciale, costumele personajelor pe care le vom aduce în festival sunt de o expresivitate extraordinară, suprafeţele pe care se mişcă personajele sunt cât se poate de mici, iar din puctul de vedere al tehnicii de mişcare studiem folosirea stop cadrului activ şi al mişcării în relanti”, notează cei de la Teatrul Masca.

Mai multe detalii despre programul Festivalului Internaţional de Statui Vivante, ediţia a VIII-a, se găsesc pe site-ul Teatrului Masca.