- Streakingul ca formă de protest și spectacol: Povestea unui fenomen cultural
- Femeile din SUA inspirate de mișcarea "4B" după victoria lui Trump
- Marcel Ciolacu, favorit în cursa pentru alegerile prezidențiale
- Un român din Cluj este bucătar-șef la domeniul lui Donald Trump
- PNL anunță o comisie parlamentară de anchetă în scandalul Nordis
Femeile din SUA inspirate de mișcarea „4B” după victoria lui Trump
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Mișcarea feministă 4B din Coreea de Sud, prin care femeile refuză să intre în relații cu bărbați în semn de protest față de misoginie, a început să capete atenție și în SUA, în special după victoria recentă a lui Donald Trump. Această mișcare, popularizată pe TikTok și în alte rețele sociale, inspiră tinerele americane să boicoteze întâlnirile heterosexuale și să promoveze solidaritatea feminină în fața unei societăți percepute ca fiind dominată de misoginie.
McKenna, o tânără de 24 de ani dintr-un stat conservator, a declarat pentru The Guardian că, după realegerea lui Trump, a decis să renunțe la întâlnirile planificate, considerând că acest gest este o modalitate de a-și proteja drepturile și independența. „Nu voi lăsa niciun bărbat să mă atingă până nu-mi recapăt drepturile,” a spus ea, arătând astfel susținerea pentru mișcarea 4B.
Mișcarea 4B, al cărei nume reprezintă patru refuzuri specifice – căsătoria heterosexuală, întâlnirile, relațiile intime și nașterea de copii – a apărut în Coreea de Sud în 2018. Inițiată ca răspuns la protestele împotriva fenomenului de „spycam” (filmare neautorizată a femeilor în spații private), mișcarea s-a dezvoltat în cadrul unui val feminist, asemănător #MeToo, și a devenit un protest amplu împotriva patriarhatului și a violenței de gen.
Pe fondul polarizării politice din SUA, campania #4B a ajuns să fie văzută ca o reacție la sprijinul lui Trump față de figuri influente ale „manosferei” – o mișcare de tineri conservatori anti-feministe – și față de politicile considerate de femei drept periculoase pentru drepturile reproductive. TikTok-ul este principalul canal de promovare al mișcării, unde creatorii de conținut împărtășesc videoclipuri despre refuzul interacțiunilor romantice cu bărbații, obținând milioane de vizualizări.
În Coreea de Sud, 4B a devenit o provocare socială semnificativă. Activistele care participă la protestele lunare împotriva abuzurilor și inegalității de gen au fost hărțuite online, supravegheate și amenințate. Haein Shim, o activistă coreeană și cercetătoare la Stanford, a explicat că mișcarea depășește simpla respingere a relațiilor heterosexuale și reprezintă o schimbare de stil de viață, axată pe comunități sigure pentru femei și pe respectarea independenței lor.
Mișcarea 4B reprezintă o formă de rezistență la standardele patriarhale și promovează o solidaritate feminină puternică, fiind considerată o continuare a valurilor feministe din anii ’60-’70, precum grupurile radicale din SUA care promovau celibatul și separarea de bărbați.