- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Facebook şi Depresia
Reţele sociale fac parte din viaţa multora dintre noi, una din aceste rețele este Facebook.
Luând o atât de mare amploare, în ultimii ani s-au efectuat mai multe studii legate de modalitatea în care acesta afectează viaţa utilizatorilor. Un studiu recent arată o legatură între modalitatea de folosire a Facebook-ului si Depresie.
La acest studiu au participat 300 de persoane. Rezultatele arată o legătură între amploarea simptomelor depresive și timpul petrecut pe Facebook. Pe Facebook persoanele au tendinţa de a posta evenimente frumoase, activităţi interesante. Stând în spatele unui monitor citind ce lucruri interesante fac prietenii de pe Facebook, se creează impresia că vieţilor lor sunt mult mai interesante şi mai fascinante. Dacă avem tendinţa de a ne compara cu cei din jur, Facebook-ul înlesneşte acest mecanism, prin urmare nu Facebook-ul este cel care generează depresia, ci mecanismul nostru propriu de a ne compara cu ceilalţi.
Faptul că ne comparăm cu prietenii de pe Facebook în timp poate creea ideea că vieţile noastre nu sunt la fel de frumoase ca ale prietenilor noștri. O poză frumoasă din vacanţă ne poate duce cu gândul ca acea persoana s-a distrat mai bine în vacanţă sau că a avut o vacanţă mult mai frumoasă decât a noastră.
Autoarea studiului Mai-Ly Steers consideră că această nevoie de a compara nu poate fi controlată deoarece nu avem de unde să ştim ce vor posta prieteni de pe Facebook-ul. De la activităţi diverse la preferinţe culinare, de la ţinute vestimentare la păreri despre artă, postările prietenilor pot amplifica simtomele depresive ale unei persoane care are deja tendinţe depresive.
În viaţa reală interacţiunea cu prietenii şi informațiile primare de la ei legate de viata privată, însoţite de toate explicaţiile de rigoare, nu afectează la fel de mult o persoană cu o structura depresivă aşa cum o poate face o fotografie sublimă dintr-o vacanţă ce pare a fi fost idilică.