×

Expoziția „Reflexii” aduce la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia un dialog vizual între sticlă și culoare

Expoziția „Reflexii” aduce la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia un dialog vizual între sticlă și culoare

În perioada 3 – 27 aprilie, Galeria Parter a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia va găzdui expoziția de artă decorativă și pictură „Reflexii”, un eveniment ce reunește lucrările a doi artiști remarcabili: Ioan Tămâian, sticlar cu renume internațional, și Viorel Cosor, pictor expresionist consacrat. Expoziția este organizată de Primăria Capitalei, prin Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, în parteneriat cu Ovalsart.

Vernisajul va avea loc duminică, 6 aprilie, ora 15:00, în prezența criticului de artă Ion Bogdan Lefter, care va susține o prezentare despre complementaritatea celor doi artiști, a căror creație – deși diferită în tehnică și material – se întâlnește în profunzimea mesajului artistic.

„Intens reflexivi amândoi, dar și vitali, compensându-și tensiunile emotive prin construcțiile retorice și chiar prin substraturi ludice, abia întrevăzute într-un caz, dar certe în celălalt…”, a declarat Ion Bogdan Lefter despre Tămâian și Cosor.


Ioan Tămâian – alchimistul sticlei contemporane

Născut în 1951 și absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, Ioan Tămâian este considerat una dintre cele mai importante figuri ale artei sticlăriei artistice din România. Stabilit la Avrig, județul Sibiu, din 1982, a contribuit esențial la dezvoltarea și promovarea artei focului, fondând în 1992 Atelierul „Ion Art Glass” – primul atelier de sticlărie artistică din România.

Prezent în expoziții de prestigiu din întreaga lume – de la Franța și Germania, până în Japonia și SUA – Tămâian este recunoscut pentru mixajele sale „tehnico-oculte”, în care sticla fuzionează cu inserții metalifere într-un limbaj plastic profund și expresiv.

„Ioan Tămâian este un artist consacrat mixajelor tehnico-oculte, ce conțin o specie de semioză ascunsă în varii asamblaje”, îl descria profesorul Cornel Ailincăi.


Viorel Cosor – expresionism abstract cu vocație internațională

Viorel Cosor, născut în 1950 la Sânnicolau Mare, este un nume de referință în arta plastică românească. Doctor în arte vizuale și conferențiar universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Cosor are o carieră solidă, cu numeroase expoziții în România și în spațiul european: Germania, Slovenia, Franța, Ungaria.

Pictura sa, ancorată în expresionismul abstract, reflectă o tensiune contemporană profundă, o meditație vizuală asupra realităților traumatizante ale prezentului.

„Expresionismul abstract se dovedeşte viabil deoarece este un corespondent al dramatismului zilelor noastre, al spaimelor de tot felul…”, a declarat Cosor despre viziunea sa artistică.


Un dialog între materii, emoții și lumi interioare

Expoziția „Reflexii” nu este doar o punere în scenă a două viziuni artistice distincte, ci o invitație la introspecție. Într-un spațiu marcat de istorie și simbolism, precum Palatul de la Mogoșoaia, lucrările celor doi artiști creează punți între materiale, stiluri și emoții, oferind publicului o experiență vizuală intensă și rafinată.

Intrarea este liberă, iar expoziția poate fi vizitată zilnic în intervalul orar 10:00 – 18:00, la Galeria Parter a Palatului Brâncovenesc.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Ultimele articole

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura