Expoziția ”PICTURĂ”, artiști Ioana Antoniu și Radu Pulbere.

8 Februarie, de la ora 17.30, se va deschide expoziția “PICTURĂ”, artiști Ioana Antoniu și Radu Pulbere.
Curator: Călin Stegerean.

Ioana Antoniu și Radu Pulbere au urmat învățământul superior de artă clujean în anii 80, formând, tot din acea perioadă, un cuplu în viața de familie.
De la începutul anilor 90, ambii au devenit cadre didactice la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca parcurgând ierarhia universitară până la poziția de profesor universitar, pe care o dețin de mai bine de un deceniu. Atât în plan didactic cât și prin propria creație, exprimată în lucrări de pictură, cei doi artiști au contribuit la formarea acelui potențial artistic cunoscut la nivel internațional sub numele de Școala de la Cluj. Creația lor s-a dezvoltat organic, fără bruscarea unor etape, noile conținuturi având premise și rădăcini în perioadele creative anterioare.
Deși au participat la mai multe expoziții de grup sau colective la București, expoziția care se va deschide la Palatele Brâncovenești va fi prima lor „personală” aici, aceasta prezentând o selecție din lucrările de pictură realizate în anii 2000.
Inefabilul naturii este surprins de Ioana Antoniu în compoziții ample, ce par a surprinde și dezvălui parte din misterele lumii care se află în proximitatea cotidiană. Acordurile cromatice fine devin o cale în developarea unor conexiuni la fel de fine pe care artista le sesizează cu sensibilitate în manifestarea unor aspecte fenomenologice banale.
Lucrările lui Radu Pulbere uzează de metaforă sau hiperbolă fără însă ca acestea să balanseze imaginea în favoarea narativității sau a unui caracter tezist. 
Pictura celor doi artiști nu este una circumstanțială, denotativă sau estetizantă ci este pregnant conotativă, efortul lor direcționându-se în căutarea de semnificații și sensuri unor aparențe care ascund fenomene complexe; de multe ori, lucrările acestora par a circumscrie misterul într-un demers pictural hermeneutic.
Ei readuc picturii puterea evocatoare a lucrurilor, pe care le încarcă cu semnificații ce fac din tablou un loc al revelațiilor.

Acest conținut aparține Radio Clasic. Copierea este strict interzisă!

LIVE OFFLINE
Loading...