O explozie de amploare a devastat un depozit de petrol din regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei, în urma unui atac ucrainean cu drone, potrivit autorităților ruse citate de Reuters. Incendiul izbucnit la începutul săptămânii a fost alimentat de depresurizarea unui rezervor, ceea ce a dus la o detonare violentă și la scurgeri masive de produse petroliere.
Flăcările s-au extins pe 10.000 de metri pătrați
Autoritățile locale au confirmat că incendiul s-a extins la un al doilea rezervor, iar suprafața afectată a ajuns la peste 10.000 de metri pătrați. Doi pompieri au fost răniți în timpul operațiunilor de stingere, iar eforturile de controlare a focului continuă, în condiții extrem de dificile.
Depozitul afectat se află în apropierea satului Kavkazskaya și servește drept terminal feroviar pentru transportul petrolului rusesc către o conductă ce leagă Kazahstanul de Marea Neagră, infrastructură considerată strategică.
Kavkazskaya oil depot is still burning pic.twitter.com/FAK6WQgcp6
— Greyskull (@FreudGreyskull) March 21, 2025
Moscova: „O încălcare a armistițiului propus”
Atacul a declanșat o reacție furioasă din partea Ministerului rus de Externe, care a acuzat Ucraina că a încălcat o propunere de armistițiu privind protejarea infrastructurii energetice. Potrivit agenției TASS, purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova, a declarat la televiziunea de stat că este responsabilitatea Statelor Unite, în calitate de inițiator al propunerii de armistițiu, să se asigure că Ucraina o respectă.
„Credem că regimul de la Kiev a încălcat deja încetarea focului propusă de președintele Statelor Unite”, a afirmat Zaharova.
„Acum întrebarea este – cum va reacționa Washingtonul la această scăpare teroristă? Cum îi va pune la punct?”
Kievul acuză Rusia de ipocrizie
La rândul său, Ucraina acuză Rusia că nu respectă nici ea un astfel de armistițiu, lansând atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene. Președintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri că Rusia lovește în continuare spitale și echipamente feroviare, „dovedind că promisiunile lui Putin sunt complet diferite de realitate”.
Zaharova a calificat anterior atacul ucrainean ca fiind o „provocare deliberată”, menită să saboteze inițiativele de pace și să destabilizeze regiunea.
Escaladare pe fundalul negocierilor fragile
Incidentul amplifică tensiunile într-un moment în care comunitatea internațională încearcă să repună pe masă negocieri de pace fragile, marcate de suspiciuni reciproce și acuzații constante. Lovitura asupra unui obiectiv strategic precum un depozit de petrol ridică mizele, într-un conflict în care infrastructura energetică devine tot mai des țintă militară.
Rămâne de văzut cum vor reacționa actorii internaționali – în special SUA, aflate în poziția delicată de mediator – la această nouă escaladare, care amenință să deturneze orice progres diplomatic obținut până în prezent.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.