Eurovision continuă să fie în mijlocul scandalurilor

Getting your Trinity Audio player ready...

Organizatorii Concursului Eurovision au declarat că abuzurile și hărțuirea artiștilor, ca urmare a participării Israelului la competiție, sunt “inacceptabile și total nedrepte”. Ediția din acest an a concursului se va desfășura în Suedia, în luna mai, în mijlocul apelurilor pentru interzicerea participării Israelului din cauza războiului din Gaza.

Mai mulți concurenți, inclusiv reprezentantul Regatului Unit, Olly Alexander, au respins apelurile de a boicota spectacolul. Totodată, s-a relatat că reprezentanta Israelului, Eden Golan, în vârstă de 20 de ani, a primit amenințări cu moartea. Tânăra a primit mai multe mesaje direct pe contul său de Instagram, conform site-ului de celebrități Walla Celebs.

The Jerusalem Post a relatat că artista va sosi în Malmo, Suedia, cu “de trei ori” mai mulți gardieni de securitate decât de obicei.

Într-o declarație, Uniunea Europeană de Radiodifuziune, care organizează Eurovision, a recunoscut “profunzimea sentimentelor și opiniile puternice pe care le-a provocat concursul Eurovision de anul acesta – desfășurat pe fundalul unui război teribil în Orientul Mijlociu”.

“Deși susținem puternic libertatea de exprimare și dreptul de a exprima opinii într-o societate democratică, ne opunem ferm oricărei forme de abuz online, discurs de ură sau hărțuire îndreptate împotriva artiștilor noștri sau a oricăror persoane asociate cu concursul”, continuă declarația.

Jean Philip De Tender, director adjunct general al Uniunii Europene de Radiodifuziune, a adăugat că decizia de a permite participarea Israelului este “responsabilitatea exclusivă a organismelor de guvernare ale UER și nu a artiștilor individuali”.

“Îndemnăm pe toată lumea să se angajeze într-un dialog respectuos și constructiv și să sprijine artiștii care lucrează neobosit – în cadrul unui spectacol de muzică și divertisment – pentru a împărtăși muzica lor cu lumea”, a adăugat el.

Olly Alexander va reprezenta Regatul Unit cu piesa “Dizzy”. Radiodifuzorul public israelian, Kan, este membru al EBU, ceea ce îi conferă dreptul de a participa la concurs.

Organizatorii au rezistat apelurilor pentru suspendarea participării acestuia, afirmând că “show-ul nu este un concurs între guverne”. Cu toate acestea, EBU a forțat Israelul să schimbe versurile piesei lui Golan, “October Rain”, după ce a decis că originalul era prea politic. Prima versiune a fost considerată a fi o referire la atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, cu mai multe versuri care aduceau omagiu victimelor.

Kan a refuzat inițial să schimbe piesa, spunând că ar prefera să se retragă din concurs – dar președintele Israelului, Isaac Herzog, a cerut ulterior “ajustările necesare” pentru a asigura participarea țării.

Acum redenumită “Hurricane”, balada dramatică la pian este a noua favorită la casele de pariuri pentru câștigarea competiției.

Cu toate acestea, participarea Israelului este puțin probabil să treacă fără remarci când concursul va avea loc luna viitoare. Poliția suedeză se pregătește pentru multiple proteste în Malmo în săptămâna competiției, iar nouă concurenți au cerut “un armistițiu imediat și durabil” în Gaza.

Declarația, semnată de Olly Alexander, reprezentanta Irlandei, Bambi Thug și concurentul danez Saba, printre alții, a venit ca răspuns la apelurile adresate muzicienilor de a boicota spectacolul.

“Suntem ferm convinși în puterea unificatoare a muzicii, care permite oamenilor să depășească diferențele și să cultive conversații și conexiuni semnificative”, au scris artiștii.

Totuși, o persoană care s-a retras din competiție este comentatorul de lungă durată al Islandei, Gísli Marteinn. Personalitatea TV și fostul politician, care a prezentat 15 ediții ale concursului muzical, și-a anunțat decizia pe Instagram, citând “lipsa de reacție” a organizatorilor la situația din Gaza.

“Pentru mine, Eurovision este despre atmosferă și bucurie, și nu simt niciuna în competiția din acest an”, a scris el.