Tensiunile dintre NATO și Rusia ating din nou un punct critic. Într-o serie de declarații alarmante făcute luni, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, și istoricul german Sönke Neitzel au atras atenția asupra riscului unei agresiuni ruse pe scară largă până la sfârșitul deceniului – ba chiar, în viziunea expertului german, începând din această toamnă.
Sikorski: „Trebuie să fim pregătiți pentru o agresiune rusă mai amplă”
Într-un mesaj transmis în plin context diplomatic tensionat, șeful diplomației de la Varșovia a declarat că Rusia nu are capacitatea, în prezent, de a lansa o ofensivă extinsă împotriva NATO, dar că situația s-ar putea schimba radical dacă Ucraina ar cădea.
„Dacă Rusia ar putea utiliza pe deplin întregul potențial industrial, uman și militar al Ucrainei, raportul de forțe s-ar modifica complet”, a spus Sikorski, potrivit agenției Agerpres. Ministrul polonez a subliniat că un astfel de scenariu ar transforma Ucraina, cu cea mai mare armată din Europa din tabăra aliată, într-un atu periculos în mâinile Moscovei.
În opinia sa, actuala implicare a Rusiei în războiul din Ucraina este ceea ce împiedică o escaladare pe alte fronturi. Totuși, el a avertizat că Europa trebuie să se pregătească pentru posibile conflicte mai ample până la sfârșitul deceniului.
Expert german: „Un atac rusesc asupra NATO, posibil încă din toamnă”
Un avertisment și mai abrupt a venit din partea istoricului și profesorului Sönke Neitzel de la Universitatea din Potsdam. Într-un interviu acordat publicației BILD, acesta a declarat că un atac al Rusiei asupra NATO „nu mai este o ipoteză nerealistă” și că ar putea avea loc chiar în această toamnă.
„Vedem exerciții militare pe scară largă în Belarus, o teamă reală în țările baltice că aceste manevre ar putea fi acoperirea unei incursiuni. În plus, ne întrebăm dacă Articolul 5 din Tratatul NATO, cel care garantează apărarea colectivă, mai este pe deplin funcțional, mai ales din partea SUA”, a spus Neitzel.
El a atras atenția că slăbirea descurajării și incertitudinea politică din Occident – inclusiv rolul potențial al lui Donald Trump într-o viitoare administrație americană – pot încuraja Moscova. „Expresia Ultima vară de pace nu mai este, din păcate, o metaforă fantezistă. Ar putea deveni realitate”, a avertizat el.
Negocieri în Riad și speranțe fragile de pace
În paralel, șeful diplomației poloneze a vorbit și despre negocierile aflate în desfășurare în Arabia Saudită, unde delegații din SUA, Ucraina și Rusia discută separat despre o posibilă încetare a focului.
Sikorski a reiterat că Ucraina „nu este o victimă voluntară” și că sprijinul internațional, inclusiv al Uniunii Europene și Poloniei, rămâne ferm. „Cel mai important este ca Ucraina să supraviețuiască ca stat suveran, capabil să își aleagă liderii și să decidă singur asupra viitorului său european și internațional”, a spus el.
Context tensionat, decizii urgente
Pe fondul acestor avertismente, mai multe state europene au intensificat recent pregătirile militare și alocările bugetare pentru apărare. Oficialii de la Varșovia, Vilnius și Riga au vorbit despre nevoia unei „mobilizări strategice a NATO” în fața unui pericol crescând la granițele estice.
Rămâne de văzut dacă negocierile de pace din Orientul Mijlociu vor reuși să reducă presiunea. Până atunci însă, Europa pare să intre într-o nouă eră de incertitudine strategică – iar mesajul liderilor este clar: pacea nu mai este o certitudine, ci o responsabilitate care trebuie apărată.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.