- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
EUROPA LA BUCURESTI
Preluarea presedintei Consiliului UE cade în cel mai prost moment pentru România. O grupare mafioso-populistă a schimbat cursul natural al politicii românești din ultimii 30 – care a tins spre integrarea in UE si NATO. În ultimii doi ani guvernanții au luat măsuri repetate menite sa indepărteze România de valorile si instituțiile europene. Raportul pe 2018 al The Economist Intelligence Unit (EIU) clasează România pe ultimul loc în ce priveste regimul democratic. Tristă performanță și mare ghinion.
Tocmai acum România preia președintia prin rotație a Consiliului UE. Bucurestiul devine pentru șase luni focarul politicii europene cînd la București se află la putere o mină de politicieni care au mari probleme cu justiția. Care nu cred în UE, nici in Occident, nici in proiectul Marii Europe unite. Ei nu înțeleg nimic din mecanismele unei societăți pluraliste, deschise și democratice. Nu înțeleg ce este stat de drept, separația puterilor in stat, etc. Pentru ei politica este o afacere care aduce bani în buzunarul propriu. Ei folosesc în toate imprejurările „hate speech”, dezbină, practică minciuna ca resursă pentru a se menține la putere.
Europa ne prinde pe picior gresit, cu oamenii cei mai răi la putere” scrie Mihai Sora pe pagina sa de facebook, și continuă astfel – ” Cei mai răi nu dintre ‘noi’ – cum aud câteodată spunându-se, căci nu!, nu toti suntem la fel… Cei mai răi dintre ‘ei’..” Mă gîndesc cum ar fi fost dacă la guvernare s-ar fi aflat forțe pro-europene, performante, devotate UE. Dacă 1 ianuarie 2019 ar fi coincis cu un moment de deschidere democratica si de prosperitate economică. Cum ar fi fost dacă România ar fi arătat altă față? În aceasta perioadă România ofera din păcate un peisaj profund conflictual, măcinat de o devastatoare corupție, de asaltul forțelor reacționare împotriva Constitutiei si a statului de drept. Ca si de prestația vadit antidemocratica a Coaliției PSD&ALDE.
Dragnea, ca semn de desconsiderare, dar și din calcul politic, a plecat din țară exact in ajunul ceremoniei de preluare a presedintiei Consiliului UE. E plin de imaginație acest individ – risca situația României cu asemenea gesturi. Patriotismul său este egal cu zero. A părăsit Bucureștiul cu amanta oficială, sfidînd pe toată lumea. Nu dorește să fie chestionat de emisarii statelor europene care vin la Bucuresti, nu vrea să dea explicații. Nici nu poate, nu are cap teoretic, cu abstractiunile stă prost, ca și cu cunoștintele de lege și drept. Cum stă prost și cu limbile straine. Ce să le spună? Că presează pentru legi cu dedicație menite să il scape de pușcărie? Nu e nimic ideologic în demersul lui (ca in Ungaria si Polonia). Dragnea e doar un politician încolțit care se zbate să scape de consecintele acumulării ( pe linga lege ) a unei uriașe averi. E clar de ce nu vrea să dea ochii de oficialii UE si de ce nu vrea să se arate public alături de ei. Ca să nu il vadă partizanii și electoratul propriu cu oaspeții de la Bruxelles și sa-si știrbeasca astfel discursul anti-UE, anti corporatii internationale, anti-Occident.
Avem o mare ocazie să ne facem de ris. Chiar acum VV Dăncilă comite incă o gafă dintr-o lunga serie, zicînd senină (incapabilă să citeasca corect textul scris pe foaie de consilieri) că „România devastînd Franta…Germania…Italia…”. Un lapsus cu tîlc! Istoria acestor șase luni va fi istoria gafelor pe care le va face VV Dăncila spre amuzamentul oficialilor de la Bruxelles care se vor întreba – Ce țară este asta?
STELIAN TĂNASE
DESKREPORT