×

Emisarul lui Trump critică dur planul premierului britanic Keir Starmer privind Ucraina și îl laudă pe Putin

Emisarul lui Trump critică dur planul premierului britanic Keir Starmer privind Ucraina și îl laudă pe Putin

Steve Witkoff, emisarul special al președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, care gestionează și relația administrației SUA cu Kremlinul, consideră că propunerea premierului britanic Sir Keir Starmer privind o forță internațională care să sprijine o încetare a focului în Ucraina este „simplistă” și făcută „doar pentru a impresiona”.

Într-un interviu acordat jurnalistului american pro-Trump Tucker Carlson, Witkoff a declarat că inițiativa lui Starmer și a altor lideri europeni reflectă o „noțiune naivă că toți trebuie să fie asemenea lui Winston Churchill” și că ideea Rusiei de a invada restul Europei este „absurdă”, deoarece NATO există tocmai pentru a preveni acest scenariu.

Afirmații controversate despre Vladimir Putin și Ucraina

Witkoff a stârnit reacții prin afirmațiile sale controversate despre președintele rus Vladimir Putin, pe care l-a numit „foarte inteligent” și despre care a spus că îl consideră „un om direct și amabil”. El a menționat chiar că Putin s-a rugat pentru Trump după tentativa de asasinat împotriva fostului președinte american, anul trecut, și că a comandat un portret al lui Trump drept cadou. Potrivit lui Witkoff, Trump ar fi fost „clar impresionat” de acest gest.

De asemenea, emisarul american a reluat în interviu mai multe argumente frecvent promovate de Kremlin. Witkoff a spus că Ucraina ar fi „o țară falsă”, un „mozaic lipit artificial”, insistând că Rusia consideră teritoriile ocupate din Ucraina ca fiind ale sale „de drept, încă din al Doilea Război Mondial”.

Erori și afirmații contestate

Pe parcursul interviului, Witkoff a făcut și mai multe afirmații fie incorecte, fie contestate de comunitatea internațională și de specialiști. Printre acestea se numără faptul că trupele ucrainene din Kursk ar fi fost „încercuite”, lucru dezmințit categoric de guvernul ucrainean și neconfirmat de surse independente.

El a mai susținut că în cele patru regiuni anexate parțial de Rusia au avut loc referendumuri valide care au indicat o dorință clară a populației de a intra sub administrație rusă. În realitate, aceste referendumuri, organizate în Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson, au fost larg respinse de comunitatea internațională ca fiind ilegale și manipulate.

Mai mult, Witkoff nu a reușit să numească corect cele cinci regiuni ucrainene aflate sub ocupație rusă totală sau parțială (Crimeea, Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie), făcând confuzii în legătură cu regiunea industrială Donbas.

Critica planului lui Starmer și perspectivele negocierilor

Întrebat despre inițiativa premierului britanic Keir Starmer de a forma o „coaliție a voluntarilor” care să garanteze securitatea Ucrainei după război, Witkoff a calificat-o drept o „combinație de atitudine teatrală și abordare simplistă”.

„Există această idee că trebuie să fim cu toții Winston Churchill și să ne temem că rușii vor mărșălui prin Europa. Apropo, acest lucru este absurd. Astăzi avem NATO, ceea ce nu era cazul în Al Doilea Război Mondial”, a declarat Witkoff.

În același timp, emisarul american a afirmat că negocierile pentru o încetare a focului în Marea Neagră sunt avansate și ar putea fi implementate chiar „în cursul săptămânii viitoare”, iar o încetare totală a focului pentru 30 de zile „nu este departe”.

Colaborare SUA-Rusia, planurile lui Trump

Steve Witkoff a oferit detalii și despre viziunea lui Donald Trump privind o eventuală cooperare cu Rusia după normalizarea relațiilor bilaterale. „Cine nu ar dori o lume în care Rusia și SUA fac lucruri bune împreună? Am putea colabora pentru politici comune în energie în Arctica, am putea împărți rute maritime și furniza împreună gaz GNL către Europa sau coopera în domeniul inteligenței artificiale”, a mai spus Witkoff.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Ultimele articole

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura