- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Elevii intră în vacanța prelungită de primăvară, o lună
Vineri este prima zi din vacanța prelungită de primăvară stabilită săptămâna trecută de Ministerul Educației în perioada 2 aprilie – 4 mai, pentru toți elevii, mai puțin pentru cei din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a. Elevii din clasele terminale vor avea un interval de școală online între 12-30 aprilie, apoi din nou vacanță până în 9 mai.
Decizia unei vacanțe prelungite a fost luată la solicitarea Ministerului Sănătății, pentru reducerea mobilității populaței, având în vedere că în luna aprilie este așteptat un vârf al numărului de cazuri de infectare, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Vacanțele de primăvară vor fi după cum urmează:
- Pentru elevii din clase non-terminale (toți exceptând clasa a VIII-a și a XII-a): 2 aprilie – 4 mai
- Pentru elevii din clasele terminale: 2-11 aprilie / 30 aprilie – 9 mai (Pastele Catolic: 4 aprilie; Paștele Ortodox: 2 mai)
- Evaluarea Națională are loc între 22-25 iunie. Bacalaureatul are loc între 28 iunie – 1 iulie. (Vezi mai jos în articol calendarul detaliat)
Deși teoretic intră și ele în vacanță, grădinițele pot rămâne deschise, cu avizul DSP, pentru „activități educaționale”, potrivit ordinului de ministru de la începtului săptămânii.
„În perioada vacanţelor, în unităţile de învăţământ cu nivel preşcolar se pot organiza activităţi educative cu copiii, cu prezență fizică, cu avizul direcţiei de sănătate publică”, se precizează în ordinul de ministru pentru modificarea structurii anului școlar.
De asemenea, pe perioada acestei vacanțe se pot continua activitățile remediale cu prezență fizică, acolo unde rata de infectare cu noul coronavirus nu depășește 6 la mia de locuitori.
- „Până la începutul lunii mai vom avea un număr mult mai mare (n.r. de angajaţi din educaţie vaccinaţi). Mult peste jumătate din angajaţii din învăţământ. Prim-ministrul şi-a asumat public în conferinţă de presă să spună că va susţine testarea noninvazivă despre care am discutat, care să nu necesite personal medical, care să fie uşor de acceptat pentru părinţi, care să fie chiar autoadministrabilă de către copii. Regulile de protecţie respectate, vaccinare, testare şi trend descendent va da ocazia Ministerului Educaţiei să vină cu argumente pentru deschiderea tuturor şcolilor, nu după scenariile verde, galben, roşu, cu prezenţă fizică.
- Am avea şansa ca aceste zile în plus de vacanţă în aprilie să se transforme în zile de prezenţă fizică la sfârşit de mai, început de iunie. Ceea ce este un mare câştig. Este un imens câştig”, a spus în urmă cu câteva zile ministrul Educaţiei la Digi 24, potrivit Agerpres.