- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Economia germană se pregătește deja să revină la nivelul de dinaintea pandemiei
Economia germană, motorul economic al Uniunii Europene, este pe punctul de a recupera terenul pierdut în timpul pandemiei de COVID-19 odată cu creșterea înregistrată în acest trimestru, anunță Bundesbank, banca centrală a țării, potrivit Bloomberg.
Deși raportul lunar publicat de instituție nu menționează inundațiile care au devastat regiuni din vestul țării, un document separat redactat de ING afirmă că impactul global al tragediei asupra economiei germane va fi probabil limitat.
Acest lucru se datorează faptului că inundațiile din landurile Renania de Nord-Westfalia și Renania-Palatinat au afectat în mare parte afaceri mai mici, deținute de familii, și nu zone industriale majore.
„Impactul economic total ar trebui să rămână limitat chiar dacă impactul existențial asupra sectoarelor ospitaliere, care deja au suferit enorm din cauza măsurilor de lockdown, nu ar trebui subestimat”, afirmă analistul Carsten Brzeski de la ING în raport.
„Ironia amară a acestor tipuri de dezastre naturale este că adesea reconstruirea locuințelor și infrastructurii ar putea avea un impact pozitiv asupra creșterii PIB în viitor”, a adăugat acesta.
Ministrul german al finanțelor, Olaf Scholz, a promis ajutoare de urgență în valoare de cel puțin 300 de milioane de euro pentru victimele inundațiilor, precum și un program de reconstruirea a localităților afectate ce va costa mai multe miliarde de euro.
Raportul Bundesbank publicat luni estimează că PIB-ul a crescut puternic în timpul semestrului doi al anului și că ar trebui să crească și mai rapid în al treilea.
Ponderea puternică a industriei în economia germană a ajutat țara să treacă mai bine prin pandemie decât alte țări europene dependente de turism care de abia au început să își revină și acum se confruntă deja cu noi restricții de călătorie și creșterea numărului de infecții.
„Cu condiția să nu existe alte obstacole notabile având în vedere pandemia și ca problemele din lanțul de aprovizionare în industrie să se amelioreze cel puțin gradual, ritmul expansiunii economice ar trebui să fie chiar mai rapid în timpul verii și PIB-ul ar putea atinge deja nivelul de dinainte de criză în al treilea trimestru”, afirmă raportul Bundesbank.
Comisia Europeană estimează că Zona Euro formată din 19 state membre va recupera pierderile înregistrate în timpul pandemiei până la sfârșitul acestui an