- Schimbările climatice și percepția publicului
- Reduceri de personal și închidere de unități în industria mașinilor electrice
- Exmatricularea, o posibilă sancțiune pentru elevii care folosesc telefoanele mobile în timpul orelor
- Munții de gunoi sufocă capitala Indiei
- Prima dezbatere între Donald Trump și Kamala Harris pentru alegerile din 2024
Două premiere și două concursuri la Opera Comică pentru Copii
Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii, îi așteaptă pe micii spectatori la două premiere în zilele de 3 și 4 februarie: spectacolul „Jock și Rock”, adaptare după opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, la Sala Mare și spectacolul de teatru muzical „Caragiale pentru copii” la Sala UnderGrant.
„Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, bazată pe versurile lui Vasile Alecsandri, este prima operetă cultă românească. Prin spectacolul „Jock și Rock”, regizorul Cristian Mihăilescu aduce în fața publicului tânăr povestea a doi tineri, Anica și Leonaș, care fug de acasă pentru a se căsători, dar sunt urmăriți de către un ispravnic și de jandarmi. Apărați de Dochița și de Moș Corbu, ei reușesc să scape de urmăritori, dar să îi și păcălească, astfel încât ispravnicul îi va logodi. Opereta folosește numeroase influențe folclorice românești, dar și genuri muzicale precum romanța, marșul și valsul. Artiștii tineri distribuiți în „Jock și Rock” aduc pe scenă tot ce are mai frumos muzica și poezia poporului român.
În Sala UnderGrant, cei mici se vor întâlni pe 3 și 4 februarie, de la ora 10:00, cu spectacolul de teatru muzical „Caragiale pentru copii” în regia Gabrielei Dumitru. După succesul trilogiei „Creangă 180” din stagiunea trecută, colecție de spectacole alcătuită din „Ivan Turbincă” (48 de reprezentații, 4.500 de spectatori), „Harap Alb” (45 de reprezentații, 4.200 de spectatori) și „Punguța cu doi bani” (cu 5.000 de spectatori în 51 de reprezentații), regizoarea Gabriela Dumitru propune, în stagiunea 2017/2018, adaptări după textele altui mare autor român, Ion Luca Caragiale. După acest spectacol, în premieră la Opera Comică pentru Copii, cei mici se vor putea bucura de o nouă surpriză: ora de benzi desenate. Desenatorul Mihai Grăjdeanu va forma grupuri cu micii spectatori și îi va iniția în tainele creării unui desen animat. La final, fiecare participant va pleca acasă cu minim trei desene proprii care pot constitui începutul unei povești spuse prin intermediul benzilor desenate. Atelierul se va desfășura la Games Room / Camera de Joacă și este cu intrare liberă!
Concursul de proiecte „Stagiunea UnderGrant 2”
În luna februarie, Opera Comică pentru Copii dă startul concursului de proiecte „Stagiunea UnderGrant 2”. După succesele înregistrate cu primele două spectacole câștigătoare la sesiunea de proiecte de anul trecut: „Bastien și Bastienne” (regia: Irina Crăița Mândru) și „Onix și Barton” (regia: Ana Crăciun-Lambru), Opera Comică pentru Copii vine din nou în sprijinul tinerilor creatori și organizează a doua ediție a concursului de proiecte „Stagiunea UnderGrant”. Până pe 28 februarie tinerii creatori (regizori, coregrafi, scenografi) pot trimite propuneri de spectatole adaptate pentru copii la sediul instituției din Calea Giulești nr. 16 sau prin e-mail, la adresa contact@operacomica.ro. Detalii despre concurs și înscrieri sunt disponibile pe site-ul instituției: www.operacomica.ro.
Concursul Internațional de Pian „MIHAELA URSULEASA”
Cu ocazia Zilei Unirii, pe 24 ianuarie 2018, Opera Comică pentru Copii a lansat Concursul Internațional de Pian „MIHAELA URSULEASA”, care se adresează tinerilor pianiști cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani. Competiția este organizată pe 4 categorii de vârstă (7-9 ani, 10-12 ani, 13-15 ani și 16-18 ani), iar preselecția se va face pe baza unei înregistrări video. Cei interesați se pot înscrie până pe 15 aprilie 2018, prin completarea formularului online aici. Preselecţia se va desfăşura în perioada 15 aprilie – 30 aprilie 2018, iar concursul va avea loc în București, pe scena Operei Comice pentru Copii. Marele Trofeu Mihaela Ursuleasa constă într-un premiu de 5.000 de euro, iar câștigătorii locurilor I, II și III vor primi premii de 4.000, 3.000 și respectiv 2.000 de euro. Detaliile despre concurs sunt disponibile pe site-ul instituției, aici.
Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii are lunar peste 12.000 de spectatori. Pentru stagiunea 2017-2018 sunt programate deja peste 600 de reprezentații, dintre care 19 premiere.