DOCUMENT | Scandalul facturilor la energie
Confruntată cu critici din cauza pasivității în scandalul creșterii prețurilor la energie electică, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat că vrea să prelungească până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piaţa concurențială.
Instituția a pus în dezbatere publică un ordin în acest sens, dar Răzvan Nicolescu, fost preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER), spune că decizia nu face decât să penalizeze ofertele atractive și să îi avantajeze pe actualii furnizori.
- Intenția ANRE de prelungire a termenului vine pe fondul controverselor majore legate de liberalizarea pieței, demarată de la 1 ianuarie 2021, dată până la care clienții casnici ar fi trebuit să căute oferte avantajoase de furnizare a energiei. Problema e că mulți clienți nu au știut că trebuie să încheie contracte noi și rămân automat clienții actualilor furnizori, dar vor plăti prețuri mai mari, adică prețurile din oferta de serviciu universal (mai mari decât cele de pe piața liberă).
Proiectul de ordin pus în dezbatere pe site-ul ANRE modifică Ordinul 171/2020 și aduce, în esență, următoarea modificare:
– dacă clientul unui furnizor încheie cu ACELAȘI furnizor până la 31 martie un contract pe piața liberă, respectivul furnizor îi va plăti clientului printr-o regularizare diferența de preț din această perioadă între prețul mai mare (oferta de serviciu universal) și prețul mai mic (cel din noul contract pe piața liberă)
– dacă clientul unui furnizor încheie cu ALT furnizor până la 31 martie un contract pe piața liberă, clientului nu îi va mai plăti nimeni diferența de preț din această perioadă între prețul mai mare (oferta de serviciu universal de la Furnizorul 1) și prețul mai mic (cel din noul contract pe piața liberă încheiat cu Furnizorul 2)
Cu alte cuvinte, ANRE îi premiază pe clienții care rămân la același furnizor și îi penalizează pe clienții care găsesc o ofertă mai multă pentru energie electrică la alt furnizor.
Răzvan Nicolescu, fost preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER), spune pentru G4Media.ro că inițiativa ANRE arată ”dispreț față de cetățeni și demonstrează cum o instituție a statului sfidează principiul pieței libere și al concurenței loiale”.
”Proiectul de ordin încearcă, într-o anumită măsură, să repare greșeala făcută și legată de faptul că oamenii nu au știut și nu au avut timp să încheie un contract în piața liberă. Problema este însă că introduce niște elemente care ar putea afecta grav și pe termen lung concurența, putând fi catalogate ca segmentare de piață sau inițiere de cartel. Practic, ofertele cele mai bune, de exemplu cea a Hidroelectrica, pe care le indică tocmai comparatorul de prețuri al ANRE ca fiind competitive, sunt penalizate, iar consumatorii sunt determinați să aleagă exact furnizorul actual”, a mai spus Răzvan Nicolescu.
Context. Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este acuzată de majoritatea vocilor din piața energiei că a provocat scandalul major al scumpirii facturilor de energie electrică din cauza lipsei campaniilor de informare a clienților înainte de liberalizarea pieței, de la 1 ianuarie 2021. Instituția, care arbitrează piața energiei, este condusă de Dumitru Chiriţă (57 de ani), numit președinte de majoritatea PSD din Parlament în noiembrie 2017. Șeful ANRE este numit sau schimbat din funcție de Parlament.