- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
DNA solicită ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății în dosarul vaccinurilor
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă, în contextul unui dosar legat de achiziția vaccinurilor anti-Covid. Conform surselor G4Media, DNA a emis un comunicat în care vorbește despre ridicarea imunității a trei persoane, fără a le menționa însă numele.
Ancheta se concentrează pe perioada ianuarie – mai 2021, când, potrivit procurorilor, “persoane din Guvernul României” ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna) decât era necesar. Numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane. În ianuarie 2021, prim-ministru era Florin Cîțu (PNL), iar miniștri ai Sănătății au fost Vlad Voiculescu și apoi Ioana Mihăilă (ambii USR).
DNA susține că cei trei membri ai guvernului au cumpărat 52 de milioane de vaccinuri de care nu ar fi fost nevoie, în valoare de peste un miliard de euro, deși înainte de 1 ianuarie 2021 fuseseră contractate deja 37 de milioane de doze de vaccin. Achiziția a fost făcută “cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției”.
DNA a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de cele trei persoane. Solicitarea DNA are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă a unei stări de fapt.
În comunicatul DNA se menționează că persoanele față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.