- Restricția calorică poate prelungi viața
- Semnele vitale ale Planetei sunt în stadiu critic
- Premiul Nobel pentru chimie 2024 – Predicția structurilor proteice prin AI
- Suplimente cu efect antiinflamator - Resveratrolul
- Relațiile simbiotice dintre bacterii și ciuperci oferă indicii despre evoluția vieții complexe
Potrivit OG 39/2005 care reglementează activitatea Centrului Național al Cinematografiei, producția de film românesc se finanțează pe baza unor scheme de credite fără garanții cu obligația ca din veniturile realizate de producția cinematografică să se returneze cu prioritate sumele împrumutate. Urmare a unui control întreprins de Corpul de Control al Guvernului, DNA a deschis un dosar în care este vizat fostul director al CNC, Eugen Șerbănescu, inculpat de DNA, cu sechestru pe bunuri și conturi, pentru acuzația de abuz în serviciu în perioada 2010-2013. DNA consideră că, deși toate filmele au fost produse și se află în exploatare, Șerbănescu a produs, prin inacțiunea de a nu-i fi dat în judecată pe producători, un prejudiciu egal cu întreg creditul furnizat filmelor în cauză. Potrivit actului de acuzare al DNA, prejudiciul s-ar fi transformat în foloase necuvenite pentru producătorii filmelor respective, între care Tudor Giurgiu, Ada Solomon, Cătălin Mitulescu, Cristian Comeagă. Potrivit DNA Eugen Șerbănescu nu a încercat să ia înapoi creditele acordate de Consiliul de Administrație producătorilor câștigători ai concursurilor de proiecte, după ce aceștia au întârziat predarea copiei standard a filmelor pentru producția cărora cheltuiseră deja creditele respective. Actualul director al CNC, Anca Mitran, a emis, la cererea DNA, decizia nr. 16 din 07.05.2020, prin care dispune înregistrarea în contabilitatea instituției a unui prejudiciu de 46.785.781 lei, suma indicată de DNA vizând filmele respective. Eugen Șerbănescu este fost redactor-șef adjunct la Romănia liberă din perioada Coposu, actual editorialist al ziarului, de asemenea colaborator la Cotidianul. El fost secretar de stat și purtător de cuvânt al guvernului CDR, fost consul general la New York, Los Angeles, Bologna. Trebuie precizat că deși dosarul DNA vizează doar perioada mandatului lui Eugen Șerbănescu, nici directorii care i-au succedat la conducerea CNC nu au întreprins demersuri pentru recuperarea creditelor acordate pentru producția de film românesc.
Potrivit OG 39/2005 care reglementează activitatea Centrului Național al Cinematografiei, producția de film românesc se finanțează pe baza unor scheme de credite fără garanții cu obligația ca din veniturile realizate de producția cinematografică să se returneze cu prioritate sumele împrumutate.
Urmare a unui control întreprins de Corpul de Control al Guvernului, DNA a deschis un dosar în care este vizat fostul director al CNC, Eugen Șerbănescu, inculpat de DNA, cu sechestru pe bunuri și conturi, pentru acuzația de abuz în serviciu în perioada 2010-2013.
DNA consideră că, deși toate filmele au fost produse și se află în exploatare, Șerbănescu a produs, prin inacțiunea de a nu-i fi dat în judecată pe producători, un prejudiciu egal cu întreg creditul furnizat filmelor în cauză. Potrivit actului de acuzare al DNA, prejudiciul s-ar fi transformat în foloase necuvenite pentru producătorii filmelor respective, între care Tudor Giurgiu, Ada Solomon, Cătălin Mitulescu, Cristian Comeagă.
Potrivit DNA Eugen Șerbănescu nu a încercat să ia înapoi creditele acordate de Consiliul de Administrație producătorilor câștigători ai concursurilor de proiecte, după ce aceștia au întârziat predarea copiei standard a filmelor pentru producția cărora cheltuiseră deja creditele respective.
Actualul director al CNC, Anca Mitran, a emis, la cererea DNA, decizia nr. 16 din 07.05.2020, prin care dispune înregistrarea în contabilitatea instituției a unui prejudiciu de 46.785.781 lei, suma indicată de DNA vizând filmele respective.
Eugen Șerbănescu este fost redactor-șef adjunct la Romănia liberă din perioada Coposu, actual editorialist al ziarului, de asemenea colaborator la Cotidianul. El fost secretar de stat și purtător de cuvânt al guvernului CDR, fost consul general la New York, Los Angeles, Bologna.
Trebuie precizat că deși dosarul DNA vizează doar perioada mandatului lui Eugen Șerbănescu, nici directorii care i-au succedat la conducerea CNC nu au întreprins demersuri pentru recuperarea creditelor acordate pentru producția de film românesc.