- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Dirijorul Cristian Măcelaru a câştigat un premiu Grammy
Dirijorul român Cristian Măcelaru alături de violonista scoţiană Nicola Benedetti şi Orchestra Simfonică din Philapdelphia au câştigat, duminică, un premiu Grammy pentru albumul “Wynton Marsalis: Violin Concerto”.
Albumul câştigător cuprinde lucrări de Wynton Marsalis: Concertul în re major pentru vioară şi orchestră şi Suita pentru vioară.
Potrivit site-ului Adevarul.ro, Măcelaru şi Benedetti au mai fost nominalizaţi şi la categoria Best Contemporary Classical Composition, care a fost câştigată însă de “Higdon: Harp Concerto”, compus de Jennifer Higdon.
Cristian Măcelaru s-a format ca violonist în Timişoara, devenind la 19 ani cel mai tânăr concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami. “Am crescut într-o familie cu zece fraţi în care era un program foarte bine definit vizavi de şcoală şi studiul muzical. La sfârşitul clasei a doua am început să cânt în orchestra bisericii. Activităţile din casă se reduceau la făcut focul şi ce era strict necesar pentru că eram cel mai mic. Din clasa a cincea m-am axat foarte mult pe concursuri naţionale şi internaţionale de vioară. Dimineaţa eram la şcoală, iar ziua studiam”, a povestit dirijorul în 2019 în cadrul unui interviu pentru Radio România Muzical.
În luna noiembrie a anului trecut, artistul român a fost numit director muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei, funcţie ce va fi preluată începând cu anul 2021. În prezent el este dirijor şef al Orchestrei Radiodifuziunii WDR din Koln – Germania, însă dirijează cu regularitate orchestre de top din America de Nord precum: Orchestra Simfonică din Philadelphia, Chicago Symphony, Filarmonica din New York, Filarmonica din Los Angeles, Orchestra Simfonică Naţională, San Francisco Symphony, Saint Louis Symphony, Toronto Symphony şi Detroit Symphony.