Descoperiri fascinante ale anului 2021 menționate de Revista Smithsonian
Într-un an dominat de știri descurajatoare, inclusiv de pandemia de Covid-19, amenințările la adresa democrației americane și amintirile de rasism sistemic, descoperirile arheologice și culturale au oferit o alternativă binevenită. 2021 a produs o serie de descoperiri interesante, în special pe măsură ce blocajele au fost ridicate și cercetătorii s-au întors pe teren. Cuprinzând discipline, ere istorice, locații geografice și culturi, unele dintre cele mai jos au fost descoperite pentru prima dată cu ani în urmă, dar documentate abia acum, în timp ce altele au fost identificate mai recent. De la o lucrare uitată a lui Pablo Picasso până la locul unde se află casa lui Harriet Tubman în Maryland și până la un altar aztec, acestea au fost cele mai fascinante descoperiri din 2021, așa cum sunt acoperite de revista Smithsonian.
Capodoperele dispărute
De-a lungul istoriei omenirii, dezastrele naturale, ravagiile timpului, furtul și iconoclasmul au distrus nenumărate capodopere. Dar multe altele rămân ascunse, ascunse în poduri și subsoluri, așteptând ziua în care geniul lor va fi din nou recunoscut. Un exemplu excelent de comoară istorică a artei redescoperite a fost văzut la Londra la începutul lunii decembrie 2021. Cumpărată dintr-un capriciu de la o vânzare imobiliară din Massachusetts, cu 30 de dolari, schița veche de secole a unei mame și a unui copil s-a dovedit a fi un desen original al maestrului renascentist Albrecht Dürer. Evaluată acum la o valoare estimată la 50 de milioane de dolari, lucrarea pregătitoare necunoscută anterior a fost de mult timp identificată ca o reproducere modernă.
Alte lucrări din epoca Renașterii redescoperite în 2021 includ o pereche de portrete din secolul al XVI-lea ale lui Cosimo al II-lea de Medici și Ferdinando I de Medici, găsite sub tencuială într-un depozit de la Galeria Uffizi din Florența și o pictură uitată a Cinei cea de Taină, legată de artistul italian Titian. Creată probabil în atelierul lui Titian, lucrarea a atârnat neobservată pe zidul unei biserici din Ledbury, Anglia, timp de mai bine de un secol. Proprietarii picturii și-au dat seama de semnificația acesteia doar după ce un istoric de artă și un conservator adus pentru a restaura o lucrare separată a identificat-o ca fiind ceva „puțin special”.
Un scenariu similar s-a desfășurat în timpul blocării cauzate de Covid-19, istoricul de artă Tom Ruggio descoperind o lucrare de mult pierdută a artistului baroc din secolul al XVII-lea Cesare Dandini, în timpul unei vizite întâmplătoare la Biserica Sfintei Familii din New Rochelle, New York. Parte dintr-o serie de patru picturi care înfățișează Sfânta Familie, pânza atârnase în clădire într-o relativă obscuritate din 1962. „Este ceva ce te aștepți să-l găsești în Italia”, a spus Ruggio pentru revista Westchester în septembrie, „dar a fost într-adevăr ieșit din comun într-o biserică din New York.” O altă capodoperă barocă, un craniu din marmură sculptat de Gian Lorenzo Bernini, a petrecut aproape 200 de ani ascuns ca o lucrare neatribuită în departamentul de arheologie al Colecției de Stat de Artă din Dresda. „Atât de realist sculptat încât aproape că ar putea fi confundat cu un craniu uman autentic”, conform Gemäldegalerie Alte Meister, sculptura a stat cândva pe biroul Papei Alexandru al VII-lea.
Comori regale
Regii și reginele care au comandat tărâmuri precum Egiptul antic, Imperiul Roman și Anglia medievală sunt fascinanți atât pentru istorici, cât și pentru public. Ca o dovadă a acestei tendințe, priviți pur și simplu cele mai citite zece povești ale anului ale Muzeului Smithsonian: numărul trei este centrat pe un templu funerar dedicat reginei egiptene Vechiul Regat Naert, în timp ce numărul patru detaliază descoperirea de către un vânător amator de comori a piesei centrale dispărute Coroana lui Henry al VIII și o figurină de aur care îl înfățișează pe Henric al VI-lea.
Alte descoperiri regale dezvăluite în 2021 au inclus țesătură purpurie bogată datată pe vremea regelui biblic David și a regelui Solomon, ruinele camerei de mic dejun ornamentate a împăratului roman Hadrian, o placă de gresie instalată aparent de faraonul egiptean Apries acum 2.600 de ani și o mică carte de aur care ar fi aparținut unei rude a regelui englez Richard al III-lea.
Pe lângă figurina de aur prezentată cândva în coroana lui Henric al VIII-lea, experții au descoperit o serie de comori legate de faimoasa dinastie Tudor: un șoim de lemn, vândut la licitație cu 101 USD în 2019, care a aparținut inițial reginei condamnate Anne Boleyn; inscripții ascunse în cartea de rugăciuni pentru execuție a Annei, care probabil au fost adăugate de femei care au păstrat textul devoțional pentru fiica ei, viitoarea Elisabeta I; și picturi murale bine conservate din secolul al XVI-lea la moșia unei familii nobiliare proeminente.