- Marcel Ciolacu, desemnat premier de Klaus Iohannis
- Cine este Crin Antonescu?
- Acord între PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale. Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale
- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
Decontul precompletat de TVA poate reduce gap-ul încasărilor
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a prezentat marți detalii despre măsura decontului de TVA precompletat, subliniind necesitatea acesteia ca principal instrument pentru reducerea gap-ului de TVA. Conform calculelor la nivelul Uniunii Europene, România nu încasează anual aproximativ 35 miliarde lei din TVA, sumă care ar putea fi virată la bugetul de stat.
„Este principalul nostru instrument de reducere a gap-ului de TVA. Suntem, potrivit calculelor UE, la un nivel fără precedent în ceea ce privește gap-ul de TVA. Calculele arată că 35 miliarde de lei anual nu se încasează din Taxa pe Valoare Adăugată, care ar putea să fie virată bugetului de stat. În acest context, sub monitorizarea Comisiei Europene privind măsurile de evaziune fiscală, trebuie să adoptăm măsuri astfel încât banii care se cuvin statului român să fie încasați”, a explicat Boloș.
Ministrul a subliniat că diferențele de TVA și notele justificative vor intra în vigoare la trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial, oferind Ministerului de Finanțe timpul necesar pentru a verifica justificarea acestor diferențe și a decide asupra măsurilor de luat în acest interval.
În ceea ce privește preocupările economiștilor și antreprenorilor cu privire la necesitatea e-TVA în contextul existenței declarației și e-Factura, Boloș a clarificat că noua procedură nu va fi complicată. „Decontul pe care noi îl precompletăm și îl trimitem până în data de 20 în spațiul privat virtual are, pe lângă sumele completate, și raportul, respectiv toate informațiile de unde rezultă sumele. Cei care au completat corect datele în modulul e-Factura nu ar trebui să aibă surprize”, a punctat el.
Boloș a evidențiat importanța mecanismului și perioada de trei luni lăsată Ministerului pentru a verifica evoluția diferențelor între decontul de TVA precompletat și evidențele contribuabililor. „Discutăm de interesul statului român de a-și încasa cel mai important impozit pe consum, din care finanțăm școli, spitale, drepturi de asistență socială și toate cheltuielile publice”, a adăugat ministrul.
În ceea ce privește implementarea sistemului e-TVA, Boloș a anunțat că prima trimitere de deconturi precompletate va avea loc pe 20 august, iar prima simulare integrală va fi efectuată pe 3 august. Ministerul pregătește tutoriale și materiale explicative pentru a asigura înțelegerea corectă a procedurii de către antreprenori și contabili.
Totuși, Organizația Femeilor Antreprenor din cadrul UGIR (OFA UGIR) a solicitat abrogarea ordonanțelor de urgență emise de Guvern săptămâna trecută privind introducerea sistemului e-Factura pe relația B2C și a decontului de TVA precompletat, motivând că acestea vor produce efecte negative semnificative asupra economiei românești.