
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 a lovit Myanmar pe 28 martie, provocând moartea a cel puțin 2.700 de persoane, iar numărul victimelor este așteptat să crească semnificativ. Seismul ar putea fi un exemplu rar de cutremur de tip supershear, în care energia eliberată se propagă cu o viteză excepțional de mare prin sol, amplificând distrugerile.
Un cutremur de tip „avion supersonic”
Seismologii analizează posibilitatea ca acest cutremur să fi fost de tip supershear, ceea ce îl face extrem de periculos. Frederik Tilmann, seismolog la Centrul GFZ Helmholtz pentru Geoștiințe din Potsdam, Germania, a explicat că astfel de cutremure sunt „echivalentul unui avion supersonic” în domeniul seismologiei. Dacă această ipoteză se confirmă, falia Sagaing – una dintre cele mai mari din Myanmar – ar fi putut să se rupă pe o lungime de peste 400 km. Fenomenul supershear determină ca ruptura tectonică să se deplaseze mai rapid decât undele seismice pe care le generează, concentrând astfel energia într-o direcție specifică și provocând distrugeri la distanțe mai mari decât în cazul unui cutremur obișnuit. De exemplu, la Bangkok – situat la aproximativ 1.000 km de epicentru – un zgârie-nori aflat în construcție s-a prăbușit în timpul seismului.
Pagube majore și dificultăți în operațiunile de salvare
Distrugerile sunt extinse în Myanmar, dar și în părți din Thailanda. Eforturile de căutare și salvare sunt îngreunate de războiul civil care afectează Myanmar din 2021, după ce armata a preluat puterea. Lovitura de stat a avut un impact negativ și asupra capacității țării de a monitoriza activitatea seismică, reducând numărul de seismometre operaționale. În 2023, Observatorul Pământului din Singapore (EOS) a fost nevoit să retragă două treimi din rețeaua sa de monitorizare seismică din Myanmar din cauza instabilității politice și a dificultăților logistice. Totuși, câteva stații au continuat să funcționeze și au captat date esențiale despre cutremur. În plus, cercetătorii folosesc rețeaua națională de seismometre din Thailanda pentru a analiza replicile cutremurului.
Cutremur era de așteptat
Myanmar se află într-o zonă cu activitate tectonică intensă, situată la granița dintre plăcile tectonice indiană și eurasiatică. Falia Sagaing, similară cu celebra falie San Andreas din California, este responsabilă pentru numeroase cutremure puternice de-a lungul timpului. Începând cu anul 1900, regiunea a fost afectată de șase seisme cu magnitudini de peste 7.0. Specialiștii au avertizat că segmentul faliei Sagaing care s-a rupt pe 28 martie se afla într-o lacuna seismică, adică într-o zonă unde nu au mai avut loc cutremure de mult timp, ceea ce o făcea susceptibilă la o rupere majoră. Observațiile inițiale sugerează că cele două părți ale faliei s-au deplasat cu până la 6,5 metri una față de cealaltă, ceea ce face ca acest cutremur să fie unul dintre cele mai puternice cutremure de tip strike-slip înregistrate vreodată. Un alt aspect remarcabil este viteza cu care s-a produs ruptura. În doar 90 de secunde, falia s-a rupt în două direcții: una spre nord, de-a lungul orașului Mandalay, și cealaltă spre sud. Analizele seismologilor arată că partea sudică a faliei a fost afectată de fenomenul supershear, ceea ce a contribuit la amploarea dezastrului.
Ajutor internațional întârziat
Eforturile de recuperare sunt sprijinite de mai multe organizații internaționale, însă asistența din partea SUA a fost întârziată semnificativ. După ce administrația Trump a desființat mare parte din Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), organizația responsabilă cu intervențiile în caz de dezastre internaționale, răspunsul american la această tragedie a fost mult mai lent decât în trecut.
Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al guvernului SUA, Tammy Bruce, a declarat pe 31 martie că ajutorul american va veni în curând și a respins ideea că reducerea finanțării a întârziat intervenția. Între timp, comunitatea internațională rămâne concentrată pe sprijinirea Myanmarului în fața uneia dintre cele mai mari catastrofe naturale recente.
Partajează asta:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a imprima(Se deschide într-o fereastră nouă)
Similare
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.