- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Curtea de Justiție europeană: Reforma judiciară din Polonia nu este compatibilă cu UE
Noul regim disciplinar pentru judecătorii instanțelor înalte din Polonia încalcă legislația UE, a decis Curtea de Justiție a UE, conform Euronews.
Curtea Europeană de Justiție a UE a spus, joi, că Polonia a eșuat în a-și îndeplini obligațiile și a menținut criticile Comisiei Europene în privința reformelor judiciare.
“Sistemul disciplinar permite conținutului deciziilor judiciare adoptate de judecătorii instanțelor ordinare să fie calificate ca fiind un delict disciplinar”, arată cea mai înaltă instanță europeană.
“Astfel ar putea fi folosit cu scopul de control politic al deciziilor judiciare sau ca presiune pe judecători, pentru a influența deciziile lor și a submina independența instanțelor respective”, a transmis CJUE.
Decizia este cea mai recentă salvă dintr-o bătălie de durată dintre Bruxelles și Polonia, de când partidul de dreapta Lege și Justiției (PiS) a venit la putere în urma alegerilor din 2015.
Guvernul polonez a acuzat UE că este motivată politic împotriva Varșoviei, astfel venind pe aceeași linie cu criticile altor state UE recalcitrante precum Ungaria condusă de Viktor Orban.
PiS a făcut schimbări la sistemul judiciar în ultimii șase ani, inclusiv o schimbare a modului în care judecătorii sunt numiți la Curtea Supremă.
Criticii acuză guvernul că vrea să lege mâinile judecătorilor independenți care s-ar putea opune reformelor controversate și că vrea să pună aliații PiS în poziții cheie din sistemul judiciar.
Polonia încă nu a răspuns la decizie însă ca stat membru UE este obligată să se conformeze judecății CJUE, și ar putea fi penalizată financiar dacă nu face acest lucru.
Curtea Constituțională a Poloniei a sfidat Uniunea Europeană, miercuri, printr-o hotărâre despre care criticii guvernului de la Varșovia spun că pune sub semnul întrebării apartenența la Uniunea Europeană și viitorul țării ca parte a blocului european.
Curtea Constituțională a stabilit că orice măsuri luate de Curtea Europeană de Justiție împotriva reformelor controversate din Polonia nu sunt compatibile cu constituția țării.
Noua lege adoptată de Polonia în februarie oprește judecătorii din a mai ridica probleme interne la Curtea Europeană de Justiție și a creat un nou organism juridic care dă verdicte în ce privește independența judecătorilor.
Mai mult, a fost creată o „cameră disciplinară” pentru a evalua judecătorii de la Curtea Supremă, aceasta având inclusiv prerogativa de a le ridica imunitatea, de a-i trimite în judecată sau de a le tăia salariile.