“Culese din Balkani” @ MTR

Filme documentare din zona Balcanilor şi extra Balcani realizate de regizori, antropologi, etnologi, studenţi şi adolescenţi vor fi prezentate la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar Antropologic “Culese din Balkani”, care se va desfăşura în perioada 3-5 noiembrie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Din regiune vor fi reprezentate România, Grecia, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Muntenegru, iar statele extra Balcani prezente sunt Brazilia, Noua Zeelandă, SUA, Germania, Iran, Norvegia, UK, Israel.

Potrivit organizatorilor, secţiunile de la ediţia din acest an a festivalului sunt Balcanika, Ethnologica, AntRO, DocuForm, Student Showcase, Ateliere pentru adolescenţi, Media Documentaries, Evenimente speciale.

Secţiunea “Balcanika” aduce în atenţie filme din Grecia, România, Croaţia, Serbia, Muntenegru, Bulgaria care prezintă subiecte actuale şi diversificate ale balcanilor cum ar fi problema refugiaţilor, a comunităţilor marginale, a muzicii contemporane (hip hop), a turismului ca fenomen social, a post-socialismului sau tratează aspecte ale ritualurilor magico-religioase, a vieţii cotidiene şi de familie.

În secţiunea “Ethnologica” vor fi prezentate filme sau materiale filmate pe teren de către cercetători etnologi. Filmele tratează obiceiuri tradiţionale inedite precum Ruptul Sterpelor din Ieud (Maramureş), Măsura vacii din Gălăuţaş (Hunedoara) sau Nunta Cornilor din Bănia (Caraş Severin).

Secţiunea “AntRO” este dedicată unor regizori români de film documentar care au urmat cursuri de antropologie şi/sau etnografie vizuală sau antropologilor străini care au făcut filme în România.

Documentarul şi expresiile lui variate sunt prezentate în secţiunea “DocuForm”, care explorează multiplele forme pe care le poate lua documentarul în relaţie cu cercetarea antropologică.

În România se desfăşoară în prezent trei cursuri de antropologie vizuală care au ca rezultat filme realizate de către studenţi.

În secţiunea “StudentShowcase” sunt prezentate rezultatele cursurilor practice realizate de către Bogdan Iancu şi Ileana Gabriela Szasz la SNSPA şi Universitatea Bucureşti şi de către Marius Lazăr şi Mihai Andrei Leaha la UBB (Cluj-Napoca).

În cadrul secţiunii “Ateliere pentru adolescenţi” vor putea fi văzute filme documentare scurte realizate de adolescenţi fie în echipă, fie în format colaborativ.

Din festival vor face parte şi o serie de evenimente conexe – concerte, un party balcanic, un laborator muzical, un laborator antropologic, povestiri şi degustări,

Mai multe detalii pe: https://www.facebook.com/events/122591735104405/