Cu Inteligența Artificială în lumea imaginației umane

Getting your Trinity Audio player ready...

O echipă de cercetători japonezi au realizat un salt impresionant în domeniul cercetării neuroștiințifice, reușind să creeze imagini mentale ale unor obiecte și peisaje generate exclusiv de activitatea cerebrală umană. Această realizare remarcabilă a fost posibilă datorită utilizării tehnologiei de inteligență artificială (IA), conform informațiilor furnizate de agenția Xinhua, preluate de Agerpres.

Echipa de cercetători de la Institutul Național de Știință și Tehnologie Cuantică (QST), în colaborare cu alte organizații, a reușit să producă imagini detaliate ale unui leopard, conturând gura, urechile și modelele specifice ale petelor caracteristice acestei feline. De asemenea, au creat imagini ale obiectelor precum un avion cu lumini roșii aprinse cu aripi bine definite.

Descoperirea aceasta reprezintă un punct de cotitură semnificativ în domeniul cercetării medicale deoarece tehnologia, numită “decodare a creierului”, permite vizualizarea conținutului perceptiv generat de activitatea cerebrală și ar putea avea aplicații diverse în domenii medicale și de asistență socială, precum posibilitatea de a fi utilizată în dezvoltarea dispozitivelor de comunicare și în înțelegere a mecanismelor cerebrale din timpul halucinațiilor și al viselor, menționează oamenii de știință implicați în studiu.

În cadrul experimentului, participanților li s-au prezentat 1.200 de imagini ce reprezentau diverse obiecte și peisaje. Ulterior, relația dintre semnalele emise de creierul acestora și imaginile respective a fost analizată și cuantificată prin utilizarea imagisticii prin rezonanță magnetică funcțională. Aceleași imagini au fost introduse într-un sistem de inteligență artificială generativă, facilitând cercetarea corelației lor cu activitatea cerebrală.

Kei Majima, cercetător la QST, a subliniat că, deși oamenii au folosit microscoape și alte dispozitive pentru a explora lumi invizibile cu ochiul liber, pătrunderea în lumea mentală a unei persoane a rămas un mister iar aceasta este prima dată când oamenii au avut posibilitatea de a privi în interiorul minții unei alte persoane.

Aceste descoperiri au fost recent publicate în ediția online a prestigiosului jurnal științific Neural Networks, consolidându-se astfel progresul și importanța acestui domeniu fascinant al neuroștiințelor.