Cu cât vor creşte pensiile din 2021, în urma înlocuirii punctului de pensie cu valoarea punctului de referinţă

Schimbarea formulei de calcul a pensilior din toamna anului 2021, când potrivit noii legi a pensiilor punctul de pensie va fi înlocuit cu valoarea punctului de referinţă, va genera recalcularea tuturor pensiilor aflate în plată, susţin specialiştii contributors.ro

„Noua formulă de calcul va corecta această situaţie în condiţiile în care indicele de corecţie este eliminat din formulă, iar filosofia acesteia se deplasează de la punctajul mediu anual către punctajul total obţinut de contributori”, scrie specialistul contributors.ro. Mai precis, noua formulă este:

Pensie = Număr puncte * Valoarea punctului de referinţă, unde valoarea punctului de referinţă este o variabilă egală cu valoarea punctului de pensie împărţită la 25, stagiul mediu de cotizare al pensionarilor din prezent.

Practic, în locul împărţirii punctajului total la stagiul complet de cotizare, noua formulă propune împărţirea celui de-al doilea factor, punctul de pensie la un stagiu mediu de cotizare rezultând indicatorul numit punct de referinţă. Deşi dispare variabila indice de corecţie din calculul pensiei, acest lucru este mai mult decât compensat de faptul că împărţirea se va face la 25 şi nu la stagiul complet de cotizare, pe net rezultând beneficii mai ridicate. Pentru a ilustra impactul aplicării noii formule de calcul, va fi reluat exemplul de mai devreme şi va fi determinată pensia potrivit noii formule de calcul, separat pentru bărbaţi şi pentru femei, diferenţierea fiind necesară întrucât noua formulă se bazează pe punctajul total, acesta fiind superior în cazul bărbaţilor datorită stagiului de cotizare mai îndelungat.

(calculele de mai sus sunt efectuate de specialiştii contributors.ro) Din analiza de mai sus se pot trage următoarele concluzii:

1. Noua formulă de calcul va genera majorări ale pensiilor dincolo de cele generate de majorarea punctului de pensie, iar cel mai probabil creşterea medie va fi de două cifre. Impactul bugetar al recalculării pensiilor poate fi dedus indirect din nota de fundamentare care însoţeşte noua lege a pensiilor, acesta fiind evaluat de către autorităţi la circa 17,2 mld. lei din 5,2 mld. lei în anul 2021 şi 11,9 mld. lei în anul 2022. Astfel, efortul bugetar este previzionat să fie unul însemnat, valoarea exactă urmând să fie cunoscută în urma recalculării tuturor pensiilor, acest proces fiind determinat de aplicarea noii formule de calcul.

2. Practic creşterea resimţită de un pensionar va fi egală cu: (stagiul complet de cotizare/25) / indicele de corecţie de care a beneficiat. De exemplu pentru un bărbat pensionat în anul 2019: (35/25)/1,2 = 1,1667, deci o majorare de 16,67%.

3. Noua formulă este mai eficientă şi corectează inechităţile generate de formula precedentă. Toţi pensionarii cu punctaje totale identice vor avea aceeaşi pensie indiferent de anul pensionării.

4. Având în vedere trecerea de la punctajul mediu anual la cel total, noua formulă va genera beneficii în linie cu perioada de cotizare. Întrucât bărbaţii au stagii de cotizare mai lungi, pensia acestora va fi mai mare.

5. Având în vedere cele de mai sus, se poate iniţia o dezbatere privind o prioritizare a obiectivelor politicilor publice în domeniul pensiilor de stat, respectiv corectarea ineficienţelor generate de formula curentă de calcul versus majorarea punctului de pensie, în condiţiile menţinerii sustenabilităţii finanţelor publice.