- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
- Cum să reduci năpârlirea excesivă a animalelor de companie
Criza sistemului de sănătate din România reflectată prin pacienții care acționează statul în instanță
Getting your Trinity Audio player ready...
|
București, 26 ianuarie 2024 – Odată cu creșterea numărului de procese câștigate împotriva statului român, Alianța Pacienților Cronici din România trage un semnal de alarmă cu privire la situația precară a sistemului de sănătate din țară. De mulți ani, România se confruntă cu un sistem de sănătate care pare să condamne pacienții, unde accesul la investigații și tratamente de ultimă generație este sever limitat.
Pacienții, în special cei cu cancer și boli cronice, au fost nevoiți să acționeze statul în judecată pentru a obține tratamentele necesare, câștigând peste 500 de procese. Lipsa sustenabilității și predictibilității sistemului sanitar a condus la o emigrare semnificativă a românilor în alte state europene, unde dreptul la viață și sănătate este respectat și garantat.
Alianța Pacienților Cronici din România condamnă ferm această lipsă de responsabilitate a decidenților și cere o finanțare corectă, renunțarea la promisiuni ipocrite și asigurarea unui sistem de sănătate funcțional. Președintele Alianței Pacienților Cronici, Cezar Irimia, declară: „Deciziile și reglementările decidenților din ultima perioadă nu au făcut decât să îngreuneze și chiar să restricționeze accesul românilor la îngrijiri medicale. Fără investigații, fără medicamente, fără medici care au început din nou să părăsească România pentru că nu au cu ce să își trateze pacienții și sunt blamați de sistem, românii nu mai au nicio șansă în țara lor.”
Despre progresele sistemului de sănătate românesc, conf. univ. dr. Dan Cimpoeru, avocat, afirmă: „Deși recunoaștem că în sistemul de sănătate românesc s-au realizat progrese incontestabile, suntem încă departe de standardele europene în acest domeniu. În anul 2024, nu este firesc ca pacienții să meargă în continuare la judecător pentru a obține tratamentul medical, în condițiile în care Statul Român are obligația pozitivă de a realiza toate demersurile pentru asigurarea dreptului la sănătate și la viață a cetățenilor săi.”
Alianța Pacienților Cronici din România a fost înființată în 2012 și este cea mai mare organizație a pacienților din țară în acest moment, cu aproape 150.000 de membri. Aceasta solicită autorităților consultarea reală a pacienților și respectarea drepturilor acestora în privința schimbărilor propuse în sistemul de sănătate.
Partajează asta:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a imprima(Se deschide într-o fereastră nouă)