Criza Remdesivir în Europa: Comisia Europeană anunță achiziția a 500.000 de doze pentru statele membre

Comisia Europeană anunță că a semnat joi un contract cadru cu compania farmaceutică Gilead pentru a achiziționa în numele statelor membre 500.000 de doze de Remdesivir.

 
Contractul vizează și posibilitatea de rezervare a unei cantități suplimentare de 500.000 de doze.
 
Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, există 36 de semnatari ai acordului comun de achiziții publice – toate țările membre UE, Marea Britanie, precum și șase țări candidate și potențiali candidați – Albania, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Kosovo și Bosnia și Herțegovina.
 
„Astăzi asigurăm accesul la Remdesivir pentru tratamentul a până la 500.000 de pacienți care au nevoie. (…) Prin achizițiile comune ale UE, împuternicim țările din întreaga Europă să își unească forțele și să obțină acces la echipamente și medicamente vitale. Suntem întotdeauna mai puternici împreună și aceasta este solidaritatea europeană în acțiunea împotriva COVID-19”, a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.
 
În luna august, Comisia Europeană a cumpărat 33.380 de doze de Remdesivir, repartizate deja statelor membre.
 
Dacă Dexametazona, un medicament generic, este găsit ușor și ieftin, Remdesivir este protejat de brevetul Gilead. Compania a stabilit un preț de 2.340 de dolari/ pacient pentru țările bogate și spune că a donat tratamente pentru sute de mii de pacienți în toată lumea.
Acest medicament antiviral a dovedit că reduce perioada de spitalizare în cazurile severe de Covid-19. Remdesivir și steroidul dexametazonă sunt singurele medicamente autorizate în Europa pentru tratarea Covid-19. Ambele au fost adminsitrate și lui Donald Trump, împreună cu un ”cocktail” experimental de anticorpi.
 
Care este situația în România

În România, mai multe spitale au anunțat că nu mai au Remdesivir.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că de la începutul lunii iulie până acum bolnavilor de COVID-19 li s-au administrat 11.829 de doze de Remdesivir, iar în depozite mai sunt încă 4.000 de doze.

El a susținut că în aceste zile se încheie un contract pe baza căruia există promisiunea achiziționării de la producător a 12.000 de doze de Remdesivir în luna octombrie. Dozele de până acum au fost donație de la Comisia Europeană, iar acum ar urma să fie achiziționate contra cost, de la producător, prin achiziții ale Ministerului Sănătății.
 
“Rămâne să evaluăm fiecare pacient în parte și să vedem dacă se încadrează în acele criterii în care poate beneficia de acest tratament cu Remdesivir, pentru că nu îl acorzi în orice condiții și nu oricărui pacient”, a insistat ministrul Sănătății într-un interviu pentru Digi 24.

Tătaru a spus că tot ce se folosește pe plan mondial pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 se folosește și în România, inclusiv Remdesivirul sau Hidroxiclorochina.
 
“Nu trebuie să rămânem la acea constantă, să înțelegem că avem un tratament off label. Nu avem un tratament specific coronavirus, avem un tratament general antiviral, care poate ameliora evoluția unei boli, dar nu avem acel tratament minune care să oprească această boală. Folosim tot ce se folosește la nivel mondial, în contextul în care avem criza pe care o avem la nivel mondial când vorbim de Remdesivir”, a arătat Nelu Tătaru.